Câți angajați din România mai iau în prezent salariul în plic. Mulți români încă nu au card bancar

Peste o treime dintre români preferă să folosească doar bani cash și să își păstreze economiile acasă, în loc să utilizeze carduri bancare. Aproape șapte milioane de cetățeni nu dispun de un card bancar, în special cei care locuiesc în mediul rural.

Mulți români nu au carduri bancare / foto: arhiva
Mulți români nu au carduri bancare / foto: arhiva

Mulți dintre aceștia nici nu ar avea cum să folosească un card, din moment ce nu toate magazinele sunt echipate cu POS-uri, iar în cele peste 13.000 de sate din România există doar o mie de bancomate, potrivit Antena 3 CNN. 

Printre cei șapte milioane de români fără card bancar se numără și Radu, care locuiește la doar 30 de kilometri de București, în satul Niculești. Radu preferă să primească pensia în numerar, prin intermediul poștașului, deoarece nu are acces la un bancomat în apropiere.

Radu explică: „Vine poștașul. Puțini au card. Majoritatea pensionarilor sunt în relație cu poștașul.”

Cel mai apropiat bancomat de satul său se află la 10 kilometri distanță, o distanță considerabilă pentru persoanele în vârstă și singure. „Au mașini, se duc la Buftea, la Crevedia, la Periș și scot banii, pentru că au mașini, dar eu n-am mașină”, adaugă Radu.

Un localnic subliniază: „Dacă n-am mașină, n-am nimic, cu ce să mă duc?”

Tineri nu se grăbesc să-și deschidă conturi bancare

Tinerii nu sunt mai dornici să își deschidă conturi bancare. Aproape 25% dintre angajați primesc salariul în plic, deși folosirea cardului ar facilita plățile și gestionarea banilor. Un angajat în construcții afirmă: „N-am card. Pentru ce? Eu lucrez în construcții și îmi iau banii în mână, adică cash.”

Mulți români se bazează pe numerar pentru a se descurca. În cele peste 13.000 de sate din România, există doar 1.000 de bancomate, iar în orașe numărul acestora a scăzut în ultimele decenii.

Acum aproape 10 ani, erau 58 de bancomate la fiecare sută de mii de locuitori, în timp ce acum sunt doar 53 de ATM-uri la aceeași unitate de măsură. Un alt factor este lipsa POS-urilor în multe magazine.

Banii cash ar oferi un sentiment de siguranță românilor

Adrian Negrescu, consultant financiar, explică: „Banii cash îți oferă probabil un sentiment de confort și siguranță. Acesta este și motivul pentru care rata de bancarizare în România este atât de scăzută, având cele mai puține conturi bancare raportate la numărul de locuitori din Europa.”

Printre românii fără conturi, 34% nu au încredere în bănci, 33% sunt nemulțumiți de comisioanele mari, iar 10% invocă lipsa bancomatelor în apropiere ca motiv pentru utilizarea exclusivă a numerarului.

Adrian Negrescu adaugă: „De la cumpărăturile de la țărani, din piață, până la servicii precum vulcanizarea auto sau coafor, toate aceste tranzacții sunt adesea efectuate în numerar, iar mulți dintre acești bani nu sunt impozitați.”

Această situație poate contribui la creșterea evaziunii fiscale, ceea ce afectează negativ bugetul de stat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle în doliu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ccf2ec4a 1981 409f 83e8 f7e4b5926647 jpg
masina de spalat webp
Două anotimpuri în România. FOTO observatoruph.ro
image png
drone record guinness china jpg
papa francisc jpg
laza 1 jpg
biserica neagra obiective turistice orasul brasov 6 2048x1536 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net