Câţi bani câștigă profesorii români care amenință cu greva generală. Și un șofer are salariul mai mare

Profesorii din România amenință că vor face grevă generală, cu doar câteva săptămâni înainte de terminarea anului școlar. Dascălii sunt nemulțumiți de salariile pe care le primesc.

Profesorii vor salarii mai mari / foto: Pixabay
Profesorii vor salarii mai mari / foto: Pixabay

În prezent, potrivit antena3, salariile medii din învăţământ sunt cu puţin peste 4.000 de lei net, cu circa 6% mai mici decât salariul mediu net pe economie, care este de 4254 de lei.

Totodată, un profesor debutant ia în mână 2700 de lei, cu tot cu sporul neuropsihic și indemnizația de hrană lunară. Dacă are 25 de ani vechime în învățământ, poate ajunge la doar 4000 de lei.

Dacă un profesor debutant ia 2700 de lei în mână, la Ministerul Educaţiei, secretarul general primeşte 2.000 de lei numai sporul de condiții vătămătoare şi încasează lunar peste 10.000 de lei.

Până și un șofer angajat la minister are 3.217 lei pe lună, deci mai mult decât un cadru didactic, iar îngrijitorul câștigă 2.455 lei.

Salariile din Europa, net superioare celor din România

Prin comparație, dascălii din Europa stau mult mai bine la acest capitol. Salariile anuale brute din învățământul secundar inferior au variat de la aproximativ 4.233 de euro în Albania la 69.076 de euro în Luxemburg în 2020/2021.

Dacă autorităţile nu vor fi de acord cu majorările salariale de la noi din ţară, greva va fi prelungită pe termen nelimitat.

Elevii vor avea și ei de suferit, din cauza acestei greve. Materia pierdută ar trebui recuperată ulterior, până la vacanţa de vară. Cel mai mare pericol ar fi ca dascălii să blocheze desfaşurarea examenelor naţionale.

După modelul din Educaţie, și sindicatele din Sănătate anunţă grevă generală. La fel şi lucrătorii feroviari şi angajaţii de la Finanţe.

Ce spune Marcel Ciolacu despre greva profesorilor

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că este dispus oricând să discute, pe parcursul acestui week-end, cu liderii de sindicat din învăţământ pentru a evita greva generală şi a adăugat că a stat de vorbă şi cu premierul Nicolae Ciucă, iar acest are o disponiblitate similară la dialog.

„Sunt dispus să discut, în orice moment, pe parcursul acestui week-end, cu liderii de sindicat din învăţământ şi să facem împreună toate eforturile necesare pentru a evita greva generală. Am vorbit şi cu premierul Ciucă şi am garanţia că are o disponiblitate similară la dialog”, a scris Marcel Ciolacu, vineri pe Facebook.

Liderul PSD şi-a exprimat speranţa că „liderii sindicali înţeleg că această grevă produce haos nu numai în activitatea şcolii, ci şi în vieţile a milioane de familii”.

„Credinţa mea sinceră este că putem fi toţi capabili să punem pe primul plan responsabilitatea şi luciditatea.

Există cu siguranţă soluţii la care putem ajunge cu calm şi raţiune, în timp ce copii îşi văd liniştiţi de şcoală. Cred că asta aşteaptă românii şi de la liderii politici, şi de la cei sindicali”, a completat Ciolacu.

Sindicaliştii din educaţie au anunţat, miercuri, după întâlnirea cu premierul Ciucă, la Palatul Victoria că nu s-a ajuns la un acord şi că greva din învăţământ va începe luni, 22 mai, pentru că promisiunile sunt nesatisfăcătoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net