Scenariștii de la Hollywood intră în grevă, oprind producțiile. Ce îi nemulțumește?

Ultima actualizare:

Scenariștii de la Hollywood intră în grevă, oprind producțiile, iar asta înseamnă că producția unora dintre serialele tale preferate se va opri, dând peste cap o industrie care se confruntă deja cu perturbări economice și tehnologice.

Scriitorii din SUA intră în grevă. Foto: AP.
Scriitorii din SUA intră în grevă. Foto: AP.

Mii de scriitori sindicalizați, care spun că nu sunt plătiți echitabil în era streaming-ului, au intrat în grevă, marți dimineața, oprind producția de televiziune. Revolta lor vine după ce, negocierile cu mize mari dintre o breaslă de top și o asociație comercială, care reprezintă studiourile de la Hollywood, nu au reușit să prevină primul anunț de grevă în mai bine de 15 ani.

Consiliul de administrație al Writers Guild of America, care include filiale de pe Coasta de Vest și Coasta de Est, a votat în unanimitate, pentru a cere o renunțare, spunând că scriitorii se confruntă cu o „criză existențială”.

Comportamentul companiilor a creat o economie gig în interiorul unei forțe de muncă sindicale, iar poziția lor imobilă în această negociere a trădat angajamentul de a devaloriza în continuare profesia de scriitor”, a spus sindicatul într-un comunicat.

Alianța Producătorilor de Film și Televiziune – o asociație comercială care negociază în numele studiourilor, rețelelor de televiziune și platformelor de streaming – a declarat într-un comunicat că oferta să includă „creșteri generoase ale compensațiilor pentru scriitori”.

Principalele „puncte de blocare”

Principalele „puncte de blocare”, potrivit giganților divertismentului, includ propuneri sindicale care ar impune companiilor să angajeze emisiuni de televiziune cu un anumit număr de scriitori pentru o anumită perioadă de timp, „indiferent dacă este necesar sau nu”.

Greva aduce producția de programe de difuzare, emisiuni în flux și, potențial, unele filme, într-un blocaj virtual, dând peste cap industria divertismentului. (Comcast, corporația care deține NBCUniversal, este una dintre companiile de divertisment reprezentate de grupul comercial. Unii angajați editoriali ai diviziei de știri a NBCUniversal sunt reprezentați de Writers Guild of America.), scriu cei de la NBCNews.

În unele cazuri, impactul va fi clar imediat. Talk-show-urile de noapte întârzie în această săptămână, de exemplu. În alte cazuri, producătorii de drame și seriale de comedie cu scenarii pot fi obligați să-și scurteze sezoanele sau să întârzie complet filmările.

Seriale anulate din cauza grevei

Noul episod din acest weekend din „Saturday Night Live” de la NBC, pe care Pete Davidson urma să-l găzduiască cu Lil Uzi Vert ca invitat muzical, a fost anulat din cauza grevei, potrivit unui comunicat de presă. 

Oprirea lucrului vine pe fondul revoltelor economice și tehnologice intense de la Hollywood, care se confruntă cu dominația tot mai mare a serviciilor de streaming, declinul audienței tradiționale de difuzare și chiar creșterea inteligenței artificiale, care a alimentat anxietatea cu privire la viitorul profesiilor creative.

Mizele și cerințele

Membrii WGA vor creșteri salariale și schimbări structurale. În ultimii ani, pe fondul exploziei platformelor de streaming precum Netflix și Disney+, salariul mediu al scriitorului-producătorului a scăzut cu 4% sau cu 23% atunci când este ajustat pentru inflație, potrivit statisticilor WGA.

Companiile au folosit tranziția la streaming pentru a reduce salariul scriitorilor și a separa scrierea de producție, înrăutățind condițiile de muncă pentru scriitorii de seriale la toate nivelurile”, a spus WGA într-un buletin din 14 martie intitulat „Scriitorii nu țin pasul”.

Breasla a adăugat că mai mulți scriitori „lucrează, indiferent de experiență”. În schimb, salariile directorilor de top în divertisment au crescut în ultimii ani.

Într-un mesaj video publicat pe 11 aprilie, scriitoarea și producătorul de comedie Danielle Sanchez-Witzel („The Carmichael Show”), un membru al comitetului de negociere al WGA, a spus „acesta nu este un ciclu obișnuit de negociere”, adăugând: „Ne luptăm pentru supraviețuirea economică a scriitorilor și pentru stabilitatea profesiei noastre.

Scriitorii din uniune sunt deosebit de frustrați de faptul că, emisiunile din era streaming, rulează pentru mai puține episoade decât omologii lor de difuzare, ceea ce face dificilă menținerea unui venit constant. În plus, taxele reziduale - banii plătiți atunci când o emisiune este distribuită sau difuzată în străinătate - au dispărut, deoarece mai mult conținut este găzduit exclusiv pe platformele de streaming.

Într-un interviu acordat „NBC Nightly News”, Raphael Bob-Waksberg, creatorul serialului de animație Netflix „BoJack Horseman”, a explicat cerințele scriitorilor. „Vrem mai mulți bani”, a spus el. „Vrem suficienți bani pentru a ne câștiga existența de bază făcând ceea ce ne place.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net