Cătina, cel mai complex medicament natural

Ultima actualizare:

Micile bobiţe portocalii, care se găsesc în această perioadă prin toate pieţele, sunt deosebit de valoroase pentru sănătatea noastră. Costă între 10 şi 15 lei kilogramul, din care o familie cu 4 persoane poate consuma două luni bune. Câte o linguriţă pe zi, dimineaţa, amestecată cu miere, este suficientă pentru a întări organismul şi a-i creşte imunitatea. Vei uita de răceli, de herpesuri şi coşuri pe faţă şi vei vedea că, în timp, o să te simţi mai bine.Ce trateazăCătina e, în primul rând, o „bombă” de vitamina C. Este ideală pentru copii, bătrâni, în anemii, stări de slăbiciune, sau convalescenţă. Bun stimulent hepatic, e utilă în hepatite şi ciroze, scade colesterolul, protejează vasele de sânge şi întăreşte inima. Potrivit medicului fitoterapeut Cristina Bogdan, e recomandată celor care suferă de hipertensiune arterială, ateroscleroză, dar şi în caz de imunitate scăzută, oboseală şi stres, afecţiuni gastroduodenale, ulcer, constipaţie, afecţiuni oculare, viroze, eczeme, acnee şi urticarii, e un excelent anti-aging şi ideală în curele de detoxifiere hepatică şi limfatică.A Nu e prea gustoasă, dar e sănătoasăCătina se găseşte de la sfârşitul verii şi până toamna în arbuşti ţepoşi din zona dealurilor din lanţul subcarpatic. E greu de cules, vei vedea că îţi trebuie foarfeci speciale, iar munca este migăloasă. Dar merită. Sau o poţi cumpăra culeasă gata culeasă, din piaţă. Nu încerca să mănânci cătina ca atare pentru că nu vei reuşi. Gustul acrişor-amărui îţi face gura „pungă”. În schimb, cu miere, e chiar delicioasă şi te vei putea bucura de aroma ei specială.A Cum se păstreazăBobiţele portocalii se spală în două-trei ape, le lasă puţin la uscat, apoi se pune la borcan, în miere. Ca să reziste mai mult, fiecare bob trebuie să fie complet acoperit de miere, iar borcanul se ţine la frigider. O altă variantă ar fi sub formă de sirop: se zdrobesc bobiţele într-un blender, se strecoară, iar sucul rezultat se îndulceşte cu miere. Şi sucul se păstrează la frigider, dar atenţie! Ambele variante nu rezistă la nesfârşit şi, după un timp, pot ajunge să fermenteze. Ca să eviţi acest lucru, o altă soluţie e să păstrezi cătina în punguţe, la congelator, şi să le scoţi pe măsură ce se termină în frigider. Ia câte o linguriţă sau două din aceste amestecuri zilnic, până la primăvară. O mai poţi păstra uscată în aparate speciale de deshidratare, spune medicul Cristina Bogdan. Cătina mai poate fi folosită sub formă de infuzie (din fructe uscate) sau ulei (din macerarea fructelor în ulei vegetal).

Alte fructe pe care nu trebuie să le ratezi în această perioadă

Măceşele. Conţin de până la 15 ori mai multă vitamina C decât citricele, iar în ceea ce priveşte vitamina A sunt de neegalat: de două ori mai multă decât caisele şi de 10 ori mai multă decât afinele. Şi măceşele sunt recomandate în convalescenţă, copiilor sau persoanelor anemice. Se consumă sub formă de infuzie, pastă (din pulpă mărunţită amestecată cu miere) sau sirop.Murele. Conţin doar 48 de calorii la 100 g, au şi ele rol vitaminizant şi energizant. Se consumă proaspete, sub formă de sirop sau dulceaţă, dar sunt delicioase şi în tarte, brioşe, cheesecake.Afinele. Sunt alte fructe de pădure valoroase pentru sănătatea organismului, adevărate tratamente naturale în enterocolite, afecţiuni hepatice, diabet, diaree. Poţi face cure de 2-3 zile în care să mănânci numai afine.Zmeura e şi ea aromată, gustoasă, un desert sau o gustare ideală în zilele de vară târzie. Este uşor laxativă şi diuretică, recomandată în astenie, reumatism, afecţiuni cardiace sau renale.

Click! Spune

Cătina conţine vitaminele C, A, E, F, D, aproape tot complexul B, calciu, beta-caroten, fosfor, magneziu, potasiu, fier, 18 amino-acizi esenţiali, zaharuri şi acizi organici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bani jpeg
zapada transfagarasan jpg
cheie usa istock jpg
index webp
roman mort spa jpg
sare epsom jpg
bani multi pensie jpg
contor energie electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net