Căutătorii de ambalaje returnabile distrug tomberoanele din România! Ce spun autoritățile

Legislația din țara noastră deja a început să permită reciclarea ambalajelor, iar, din păcate, acest efort al autorităților de a încuraja sustenabilitatea și grija față de mediu a dat naștere unei adevărate „industrii”. Deja au apărut căutători de ambalaje care distrug totul în calea lor pentru a găsi cât mai multe ambalaje.

Căutătorii de ambalaje returnabile distrug tomberoanele / foto: ADI Deșeuri
Căutătorii de ambalaje returnabile distrug tomberoanele / foto: ADI Deșeuri

Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, se pare că legea care permite reciclarea ambalajelor vine cu un set de provocări nefericite, la care poate că nici autoritățile nu se așteptau, atunci când legea a intrat în vigoare. Deja zeci de coșuri de gunoi, de tip igloo, au fost sparte de către cei care caută ambalajele reciclabile. Acestea sunt ținute în coșurile de gunoi de acest gen, iar în căutarea lor, acești „căutători de comori” nu doar că fac mizerie, dar și distrug totul în calea lor.

„Săptămânal sunt distruse câteva zeci de igloo-ri in Baia Mare de către cei care speră că vor găsi înăuntru ambalaje cu sigla SGR, pe care să încaseze 0,50 de lei în momentul în care le duc la aparatele de preluare ambalaje.”, a explicat, conform sursei, Societatea ADI Deșeuri Maramureș.

Coșuri de gunoi atacate în căutarea ambalajelor reciclabile

„S-a creat o adevărată rețea a celor care fură ambalaje de la punctele de colectare. Hoții acționează pe familii, fiecare luându-și un «drept exclusiv» de operare pe anumite puncte de colectare din oraș.

Doar intervenția constantă și promptă a Poliției Locale poate duce la o reducere a acestor distrugeri. De asemenea, îi rugăm pe cetățeni să arunce ambalajele de plastic doar compactate. Astfel nu pot fi predate și rămân fără valoare, descurajând hoții să mai caute în iglu-uri!”, au mai menționat cei de la societate.

În jurul finalului anului 2023, sistemul Garanție-Returnare (GSR) a intrat în vigoare, astfel că pet-urile, ori sticlele care au un semn specific pot fi predate în centre speciale, contra sumei de 50 de bani. Cu toate acestea, ele nu sunt acceptate dacă sunt turtite, ori dacă au ambalajele rupte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net