Ce alimente sunt recomandate în post și care ne pot îngrășa dacă le consumăm în exces

Ultima actualizare:

    Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Produsele de post sunt hiperprocesate, pline de chimicale, hipercalorice, lipsite de nutrienţi, iar atunci când sunt consumate în exces favorizează creşterea în greutate. Uite ce alimente recomandă nutriționiștii să consumaăm cu moderație și care sunt recomandate!

Alimentele prăjite trebuie evitate, deoarece prin prăjire încărcătura calorică este crescută, se pierd mulți nutrienţi, iar vitaminele se degradează. Este recomandat ca acestea să fie fierte, pregătite la abur sau la cuptor.

Margarina este o sursă importantă de acizi graşi trans, novice pentru organism. Din cauza procesului de fabricare, aceasta are o structură identică cu cea a plasticului, iar pentru gust este îmbogăţită cu diverşi coloranţi şi aromatizanţi, devenind unul dintre cele mai toxice alimente inventate vreodată, cu risc cancerigen.

Pateurile vegetale au un conţinut ridicat de E-uri şi produse sintetice, deoarece au rolul de a imita gustul, mirosul şi culoarea alimentelor din proteină animală. Totodată, sunt bogate din punct de vedere caloric, iar consumate excesiv duc la creşterea în greutate.

Produsele din soia nu sunt tocmai benefice când nu vrei să pierzi lupta cu greutatea. Ele sunt nocive pentru sănătate, deoarece sunt bogate în fitoestrogeni care cresc riscul cancerelor din sfera genitală şi riscul de cancer mamar.

Caşcavalul de post conţine multe E-uri, grăsimi hidrogenate şi coloranţi alimentari care dăunează organismului nostru.

Crenvuştii de post au în compoziţie coloranţi alimentari şi E-uri, sunt bogaţi caloric, iar consumaţi în exces contribuie la creşterea în greutate.

Gemurile şi dulceţurile concentrate au o cantitate mare de zahăr, arome şi conservanţi chimici şi favorizează creşterea în greutate.

Cartofii, orezul și pastele sunt bogate în carbohidraţi, de aceea este recomandat consumul lor cu moderație. Dacă le dorim totuşi în meniu, ar fi bine să le mâncăm în jurul prânzului, conform csid.ro.   

Alimente care ţin de foame şi nu îngraşă

Quinoa conţine proteine calitative, dar e şi o sursă importantă de calciu, pe care îl luam în mod majoritar din produse lactate.

Fasolea este un alt aliment recomandat în perioada postului, deoarece conţine carbohidraţi care nu cresc foarte rapid nivelul zahărului din sânge, iar conţinutul de proteine este suplimentat de vitamina B şi fier, acestea fiind surse pentru o vitalitate crescută.

Seminţele sunt o altă sursă de proteine şi fibre care pot fi folosite în diverse preparate şi în diferite momente ale zilei, contribuind la o digestie bună. 

Fasolea verde şi spanacul sunt două alimente de post sănătoase ce conţin multe proteine.

Năutul este similar cu fasolea din punctul de vedere al cantităţii de protein și are mai puţine calorii.

Avocado este un fruct extrem de bogat în vitamine şi minerale, conţinând în acelaşi timp acizi graşi esenţiali.

Sfecla roşie ajută la reînnoirea celulelor sanguine, prevenind anemia şi stimulând sistemul imunitar. Nu are foarte multe proteine, însă compensează prin conţinutul variat de minerale. 

Citește și: 

Uite ce alimente poți consuma în post!

Doriți să respectați postul din calendarul ortodox? Atenție la alimentele pe care le consumați

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net