Ce arme poți purta în România ca să te aperi de hoți și în ce condiții

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

De frica tâlharilor, tot mai mulți români apelează la arme de autoapărare. Deși sunt legale, ele nu pot fi însă folosite cu orice ocazie!

Spray-urile paralizante sau aparatele cu electroşocuri sunt cele mai frecvent întâlnite arme neletale la purtător. Nu necesită aprobarea poliției și pot fi achiziționate din orice magazine de specialitate, pe baza buletinului care atestă că solicitantul are 18 ani împliniți. Polițiștii atrag însă atenția că, deși legale, ele nu pot fi folosite în orice împrejurare, iar deținătorii lor pot fi trași la răspundere dacă încalcă câteva reguli.

„Codul Penal prevede, la art. 372, faptul că portul sau folosirea fără drept a obiectelor periculoase la adunările publice, la manifestările cultural-sportive, în locurile special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloacele de transport în comun se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă. De asemenea, portul sau folosirea acestor obiecte în instituţii publice se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă. Prin obiecte periculoase se înţelege cuţit, pumnal, arme neletale care nu sunt supuse autorizaţiei, dispozitive pentru şocuri electrice sau cu substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant”, a precizat Bogdan Păduraru, purtător de cuvânt al Poliţiei Constanţa, potrivit cugetliber.ro.

Altfel spus, atât spray-ul paralizant, cât şi bastonul telescopic, dar şi dispozitivul cu electroşocuri sau alte dispozitive asemănătoare nu trebuie să le aveţi în poşetă sau în buzunar dacă vă aflaţi într-un mijloc de transport în comun, ori la teatru, restaurant, club, târg, spectacol sau orice altă adunare publică. În schimb, este perfect legal să le aveţi în poşetă ori în buzunar atunci când vă îndreptaţi de la muncă spre casă şi invers.

În caz că le folosiți, nu veți fi traşi la răspundere dacă le utilizaţi în legitimă apărare. Oamenii legii atrag însă atenţia asupra faptului că, folosind aceste dispozitive, există riscul să ajungeţi subiectul unei anchete a Poliţiei, dacă agresorul este rănit.

„Aceasta este procedura în ţara noastră, inclusiv poliţiştii care folosesc armamentul din dotare, pentru prinderea hoţilor, sunt anchetaţi. La fel, Justiţia nu este unitară, doi magistraţi vor avea două interpretări diferite ale legislaţiei. Dar, cu toate acestea, este de preferat să apelăm la bunul simţ şi logica unui judecător pentru că ne-am apărat, decât să fim răniţi!”, este sfatul poliţiştilor.

O altă tendinţă în creştere este achiziţionarea de arme airsoft. Sunt replici fidele ale armelor letale, dar nu sunt periculoase. Nu înseamnă însă că pot fi purtate în poşetă sau că pot fi folosite pe stradă, au atras atenţia atât oamenii legii, cât şi reprezentanţii magazinelor armelor airsoft.

„Armele airsoft pot fi confundate uşor cu armele de foc. Pentru că sunt replici, oamenii le tratează ca pe jucării şi este greşit. În primul rând, minorii nu au voie nici să le deţină, nici să le folosească. Apoi, trebuie transportate într-o cutie de arme, luându-se toate măsurile de siguranţă similare transportului armelor reale. Trebuie să se înţeleagă faptul că este foarte dificil să se facă o distincţie vizibilă între o armă airsoft şi o armă reală”, au subliniat vânzătorii care comercializează astfel de arme.

În concluzie, o armă neletală la purtător poate fi o alegere înțeleaptă, dacă folosirea ei este pe cât posibil evitată!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net