Ce este de f─âcut c├ónd ai din╚Ťii foarte caria╚Ťi iar plombele nu sunt eficiente

28 ianuarie 2022

Din╚Ťii foarte deteriora╚Ťi ne afecteaz─â nu estetic ╚Öi func╚Ťional ╚Öi necesit─â o interven╚Ťie aparte din partea medicului stomatolog. Specili╚Ötii sus╚Ťin c─â plombele nu mai sunt o solu╚Ťie optim─â, fiind nevoie de piese protetice. 

image
Medic stomatolog Sorina Stroe

Atunci c├ónd deteriorarea danturii este avansat─â, tratamentele clasice nu reprezint─â o solu╚Ťie de durat─â. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explic─â de ce nu este suficient─â simpla obtura╚Ťie din compozit, a╚Öa-numita plomb─â ╚Öi ce ╚Öanse avem s─â refacem dantura f─âr─â s─â apel─âm la implant. 

ÔÇ×Cariile netratate se agraveaz─â ╚Öi se m─âresc din ce ├«n ce mai mult, pe m─âsur─â ce timpul trece. Chiar ╚Öi dup─â ce sunt tratate (cur─â╚Ťate), las─â ├«n urm─â defecte mari de substan╚Ť─â. ├Än acest caz, dac─â vom realiza obtura╚Ťii din compozit (dac─â punem plomb─â, ├«n termeni populari), avem mari ╚Öanse s─â se fractureze destul de repede, mai ales dac─â din╚Ťii pe care i-am tratat se afl─â pe zona lateral─â, unde sus╚Ťin for╚Ťe masticatorii mari (unde mestec─âm, de regul─â, m├óncarea).

Odat─â fracturat, un dinte cu o obtura╚Ťie de mare volum va avea nevoie de o obtura╚Ťie nou─â, de tratament de canal sau chiar extrac╚Ťie, dac─â linia de fractur─â s-a dus ├«n ad├óncime. ├Äntotdeauna este de preferat s─â salv─âm din╚Ťii naturali, astfel c─â este indicat s─â proced─âm altfel cu din╚Ťii cu grad mare de deteriorareÔÇŁ, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Piesele protetice, mai durabile decât plomba clasică

Stomatologul sus╚Ťine c─â, ├«n aceste cazuri, dintele trebuie reconstruit ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót s─â fie rezistent ├«n timp. Astfel, se apleaz─â la inlay-uri sau onlay-uri, piese protetice din ceramic─â sau zirconiu, care sunt mult mai rezistente mecanic ╚Öi stabile ├«n timp. 

image
Medic stomatolog Sorina Stroe

Piesele protetice se realizeaz─â ├«n baza unei amprente ╚Öi au timp de execu╚Ťie similar cu cel necesar realiz─ârii unei coroane. ÔÇ×Sunt, practic, ÔÇťplombeÔÇŁ de laborator, ╚Öi ajut─â la reconstruc╚Ťia dintelui, f─âr─â a fi nevoie s─â construim o coroan─â integral─â. Desigur, dac─â gradul de deterioare al dintelui este foarte mare, indica╚Ťia va fi de coroan─â de ├«nveli╚Ö, atunci c├ónd nu mai avem mai deloc pere╚Ťi integriÔÇŁ, completeaz─â medicul stomatolog Sorina Stroe.

Diferen╚Ťa dintre inlay ╚Öi onlay

Inlay-ul si onlay-ul sunt proteze construite ├«n laboratorul dentar ├«n urma unei amprente luate de medicul stomatolog. Diferen╚Ťa const─â ├«n locul ╚Öi modul ├«n care se aplic─â.

ÔÇ×Inlay-ul se aplic─â la mijlocul suprafe╚Ťei ocluzale a dintelui, dac─â avem zona dintre cuspizii dintelui afectat─â. Onlay-ul reconstruie╚Öte dintele dac─â avem o parte lateral─â distrus─â, mai exact unul sau mai mul╚Ťi cuspizi, sau chiar ├«ntreaga suprafa╚Ť─â de contact a dintelui.

Inlay-urile ╚Öi onlay-urile ofer─â rezisten╚Ť─â ╚Öi durabilitate, comparativ cu simpla obtura╚Ťie din compozit, dar ╚Öi o ├«nchidere marginal─â mai bun─â. Ne ajut─â astfel s─â reconstruim dintele ├«ntr-o manier─â ideal─â din punct de vedere estetic ╚Öi func╚ŤionalÔÇŁ, ├«ncheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Pute╚Ťi urm─âri ╚Ötitile Click! ╚Öi pe Google News!

cub oana roman png
survivor3 png
BeFunky collage (7) jpg
2 bd foto1 Hepta Mediafax Foto ZUMA Press Hepta jpg
Johnny Depp ┼či Amber Heard au divor┼úat ├«n 2017, dup─â 15 luni de c─âsnicie jpeg
leni klum 2 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
vaccin sinovac jpeg
cherries ge681e00cc 1920 jpg
extrageri loto
calendar ortodox 2021 17 mai sfantul apostol andronic si sotia sa iunia png
Insula Ko Samui din Thailanda jpeg
foto mare shutterstock 1383751604 jpg