Ce este de făcut când ai dinții foarte cariați iar plombele nu sunt eficiente

Dinții foarte deteriorați ne afectează nu estetic și funcțional și necesită o intervenție aparte din partea medicului stomatolog. Speciliștii susțin că plombele nu mai sunt o soluție optimă, fiind nevoie de piese protetice. 

Medic stomatolog Sorina Stroe
Medic stomatolog Sorina Stroe

Atunci când deteriorarea danturii este avansată, tratamentele clasice nu reprezintă o soluție de durată. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică de ce nu este suficientă simpla obturație din compozit, așa-numita plombă și ce șanse avem să refacem dantura fără să apelăm la implant. 

„Cariile netratate se agravează și se măresc din ce în ce mai mult, pe măsură ce timpul trece. Chiar și după ce sunt tratate (curățate), lasă în urmă defecte mari de substanță. În acest caz, dacă vom realiza obturații din compozit (dacă punem plombă, în termeni populari), avem mari șanse să se fractureze destul de repede, mai ales dacă dinții pe care i-am tratat se află pe zona laterală, unde susțin forțe masticatorii mari (unde mestecăm, de regulă, mâncarea).

Odată fracturat, un dinte cu o obturație de mare volum va avea nevoie de o obturație nouă, de tratament de canal sau chiar extracție, dacă linia de fractură s-a dus în adâncime. Întotdeauna este de preferat să salvăm dinții naturali, astfel că este indicat să procedăm altfel cu dinții cu grad mare de deteriorare”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Piesele protetice, mai durabile decât plomba clasică

Stomatologul susține că, în aceste cazuri, dintele trebuie reconstruit în așa fel încât să fie rezistent în timp. Astfel, se aplează la inlay-uri sau onlay-uri, piese protetice din ceramică sau zirconiu, care sunt mult mai rezistente mecanic și stabile în timp. 

Medic stomatolog Sorina Stroe
Medic stomatolog Sorina Stroe

Piesele protetice se realizează în baza unei amprente și au timp de execuție similar cu cel necesar realizării unei coroane. „Sunt, practic, “plombe” de laborator, și ajută la reconstrucția dintelui, fără a fi nevoie să construim o coroană integrală. Desigur, dacă gradul de deterioare al dintelui este foarte mare, indicația va fi de coroană de înveliș, atunci când nu mai avem mai deloc pereți integri”, completează medicul stomatolog Sorina Stroe.

Diferența dintre inlay și onlay

Inlay-ul si onlay-ul sunt proteze construite în laboratorul dentar în urma unei amprente luate de medicul stomatolog. Diferența constă în locul și modul în care se aplică.

Inlay-ul se aplică la mijlocul suprafeței ocluzale a dintelui, dacă avem zona dintre cuspizii dintelui afectată. Onlay-ul reconstruiește dintele dacă avem o parte laterală distrusă, mai exact unul sau mai mulți cuspizi, sau chiar întreaga suprafață de contact a dintelui.

Inlay-urile și onlay-urile oferă rezistență și durabilitate, comparativ cu simpla obturație din compozit, dar și o închidere marginală mai bună. Ne ajută astfel să reconstruim dintele într-o manieră ideală din punct de vedere estetic și funcțional”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Puteți urmări știtile Click! și pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net