Ce este meningita şi ce simptome are boala din cauza căreia a murit eleva de la Liceul "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti
O elevă de la Liceul "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti, diagnosticată cu meningită, a murit, azi după-amiază, la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș. Pentru că este vorba despre o boală extrem de contagioasă, elevii liceului au primit tratament profilactic. Şcoala a fost închisă, iar Direcţia de Sănătate Publică urmează să facă dezinfecție.
"Direcția de Sănătate Publică a primit o informare cu privire a unui caz de meningită meningococică fulminantă la acest liceu. Medici din cadrul compartimentului de epidemiologie s-au deplasat la liceu și au început ancheta epidemiologica. Au fost luate și primele măsuri - s-a administrat tratament profilactic și s-au luat exudate faringiene, se va face dezinfecție în tot liceul", anunță Ministerul Sănătății, citat de Hotnews.
Mai mult, liceul a fost închis pentru dezinfecţie.
Adolescenta s-a simţit rău zilele trecute şi a ajuns de urgenţă la la spital.
După mai multe seturi de analize, fata a fost internată la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, acolo unde medicii au descoperit că avea meningită meningococică fulminantă.
Meningita este o boală infecţioasă care afectează meningele, membranele fine ce înconjoară creierul şi măduva spinării. Poate fi cauzată de virusuri sau de bacterii, iar cei mai expuşi sunt copiii, adolescenţii, tinerii, adulţi cu imunitate scăzută şi vârstnicii.
Meningita este de două feluri: virală şi bacteriană. Cea virală este cel mai des intâlnită şi este mai puţin gravă. Cea bacteriană este rară şi poate avea urmări foarte grave dacă nu este tratătă la timp.
Simptomele meningitei
Persoanele infectate pot manifesta o rigiditate a gâtului, erupţii cutanate, o durere şi o sensibilitate a ochilor la expunerea la lumină. Meningita poate fi cauzată de bacterii şi viruşi. În timp ce meningita bacteriană este foarte gravă şi trebuie tratată ca o urgenţă medicală, meningita virală este mai comună, arată medicii. Spre exemplu, netratată, meningita bacteriană poate duce la leziuni cerebrale şi chiar la septicemie. În cazul meningitei virale simptomele, fiind asemănătoare cu cele ale gripei, fac mai dificilă diagnosticarea. Diagnosticul concret este pus de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală, informează Adevărul.ro.
Meningita poate avea şi alte simptome, cum ar fi febra, stare de rău, liupsa de energie, dureri de cap, dureri muscular, respiraţie accelerată, mâini şi picioare reci, piele palidă şi pătată, gât rigid, confuzie, somnolenţă, convulsii şi sensibilitate la lumina puternică.
În cazul bebeluşilor semnele meningitei pot fi refuzul mâncării, agitaţie, dezvoltarea unui loc moale în creştetul capului, plans neobişnuit şi corp rigid.
Virusurile şi bacteriile care provoacă meningita pot fi raspândite prin strănut, tuşit, sărut, ori tacâmuri comune.
Vaccinul Meningococic face parte din seria vaccinurilor opţionale recomandate de Ministerul Sănătăţii. Acesta previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite). În funcție de tipul de vaccin, se administrează una sau mai multe doze, la vârste diferite.
Citeşte şi: Se întâmplă în România! Mort la 22 de ani, după ce a fost tratat de sinuzită în loc de meningită
Citeşte şi: De unde a contactat meningita nepoata lui Prunariu? Familia astronautului nu-și revine din șoc