Ce i-a spus Putin lui Traian Băsescu despre tezaurul românesc aflat în posesia Rusiei. „Am vorbit când am făcut vizita la Moscova și mi-a spus că... "

Ultima actualizare:

Într-o discuție despre tezaurul național al României care se află în posesia Rusiei, Traian Băsescu, fostul președinte al României, a făcut dezvăluiri explozive legate de acest subiect sensibil. În timpul unei întâlniri la Strasbourg, Băsescu a subliniat faptul că valoarea tezaurului este mult mai mare decât se credea inițial.

Traian Băsescu. Foto: arhiva.
Traian Băsescu. Foto: arhiva.

Potrivit declarațiilor sale, tonelajul de monede de aur din tezaurul românesc este mult mai prețios decât lingourile de aur, datorită vechimii și valorii lor istorice. Acest aspect complică și mai mult estimarea exactă a valorii acestui tezaur, având în vedere volatilitatea pieței aurului.

Traian Băsescu a adus în discuție și istoricul tezaurului, arătând că o parte din bunurile culturale și istorice au fost restituite în trecut, dar rezerva de aur a României, în principal constând din monede de aur, rămâne un subiect nerezolvat.

„Rezerva de aur a României constă din 91,5 tone de aur fin în monede, în cea mai mare parte. De ce trebuie specificat că e vorba de monede? Pentru că valoarea e mult mai mare decât a aurului în lingouri. Sunt monede de valoare cu vechime de 300, de 400, de 500 de ani, de 100 de ani, deci sunt monede vechi. De aceea cele 91,5 tone de aur fin reprezintă o valoare greu de cuantificat în momentul de față, pe o piață în care au aurul joacă sus și jos", a spus Băsescu.

Ce i-a spus Putin lui Băsescu despre tezaurul românesc

În ceea ce privește discuția cu președintele rus Vladimir Putin, Băsescu a dezvăluit că acesta a susținut că nu are cunoștință despre tezaurul românesc. Această declarație vine în contradicție cu revendicările României și cu istoricul documentar care atestă existența și predarea tezaurului către autoritățile ruse.

„Am vorbit (n.r. cu Putin) când am făcut vizita la Moscova și mi-a spus că nu se găsește (n.r. despre tezaur). Ăsta e răspunsul lui Putin”, a spus Băsescu.

Cu toate acestea, Traian Băsescu a subliniat hotărârea României de a continua lupta pentru recuperarea tezaurului, chiar dacă dialogul cu Rusia se dovedește dificil. Rezoluția adoptată recent de Parlamentul European susține eforturile României și evidențiază gravitatea situației, considerând refuzul Rusiei de a restitui tezaurul ca o însușire ilegală a rezervelor de aur ale unei țări suverane.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
lacul verde resort 7fbfbc original jpg
image png
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
buster jpg
bani jpeg
sat comoara jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net