Ce pot face chiriaşii pentru a avea preţ plafonat la energie

Ultima actualizare:

Legea plafonării preţului la energie electrică, valabilă de la 1 ianuarie 2023, condiţionează obţinerea unui preţ plafonat sub nivelul de 1,3 lei/kWh de depunerea unei cereri şi a unei declaraţii.

image

În actul normativ se precizează că persoanele care deţin mai multe locuinţe trebuie să facă o cerere către furnizorul de energie pentru a anunţa care este reşedinţa pentru care să se aplice preţul plafoonat. 

Având în vedere că multe dintre proprietăţile închiriate sunt deţinute de persoane fizice care mai au cel puţin o locuinţă, iar proprietarii probabil vor face o solicitare către furnizori, astfel încât aceştia să beneficieze de eventualul preţ plafonat pentru locuinţa unde şi locuiesc, chiriaşul urmează să achite 1,3 lei/kWh, indiferent cât consumă (adică cel puţin o dublare a preţului la gaze, faţă de situaţia în care ar fi avut preţ plafonat).

Pentru a nu se găsi într-o astfel de situaţie, chiriaşii pot să-şi încheie singuri contracte de furnizare energie electrică, informează adevarul.ro, care a consultat specialişti în domeniu. Pentru încheierea contractului de furnizare sunt necesare:

image

Cerere pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice;

Declaraţie pe propria răspundere a solicitantului: privind deţinerea unui drept locativ, în situaţia în care nu există documente care să ateste dreptul de proprietate sau de folosinţă asupra spaţiului cu precizarea calităţii sale (proprietar/coproprietar, unic moştenitor, comoştenitor, soţ, chiriaş, beneficiar rentă viageră de client, dar fără a se limita la acestea.etc.) şi privind faptul că nu există litigii locative cu privire la spaţiul pentru care se solicită încheierea contractului, obligaţiile sale pe piaţa de energie electrică aferente furnizării, iar în cazul în care se dovedeşte contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului, cu posibilitatea actualizării declaraţiei, dacă este cazul, atât prin mijloace de comunicare la distanţă, cât şi prin acord tacit.

image

Actul de identitate. Astfel, furnizorii acceptă ca Declaraţia pe proprie răspundere să înlocuiască un contract de închiriere vizat de ANAF şi eventuala mutaţie la acest nou loc de reşedinţă. „Concret un chiriaş poate încheia printr-o simplă declaraţie pe proprie răspundere un contract de furnizare energie electrică. Această situaţie simplă poate rezolva cazul prin care aceştia să beneficieze dacă se încadrează în prevederile legii privind plafonarea preţului la energie”, a explicat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), pentru „Adevărul”.

ANRE a elaborat un model de Cerere şi un model de Declaraţie pe proprie răspundere pentru a fi folosite în relaţia cu furnizorul. Atât Cererile, cât şi Declaraţiile pe proprie răspundere se pot depune la furnizorii de energie electrică, atât în format fizic, cât şi în format electronic. Modelele pot fi descărcate de pe pagina oficială de internet a ANRE, www.anre.ro.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
reallygreatsite com 8 2 1536x864 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net