Ce să faci ca să iei note mari la Bac

Ultima actualizare:

    Luni încep examenele pentru absolvenţii de liceu
Luni încep examenele pentru absolvenţii de liceu

De astăzi, absolvenţii de liceu ar trebui să se relaxeze, astfel încât luni, la prima probă de Bac, să se poată concentra, spun psihologii specializaţi în terapia stresului. Click! vă prezintă şi recomandări ale unor profesori cu experienţă, care ştiu cum se poate obţine o notă bună la un astfel de examen.

Înainte de prima probă

„Le recomand tinerilor să se relaxeze. Ar fi bine ca în ultimele două zile înainte de examen să nu mai recapituleze materia, pentru că le va suprasolicita creierul. Este bine să respecte orele de somn, timpul pentru relaxare şi să introducă în alimentaţie produse care să le susţină efortul intelectual. Dacă se panichează înainte de a intra în sala de examen, ar trebui să facă exerciţii de respiraţie şi să aibă încredere că nu au uitat tot ceea ce au învăţat. Informaţia este în continuare acolo, însă cu cât se panichează mai mult, cu atât se blochează mai rău. Elevul trebuie să se culce devreme înainte de examen, să fie optimist şi să se concentreze pe partea pozitivă a examenului”, ne-a explicat Anca-Elena Vintzeanu, psihoterapeut.

În timpul examenului

Indiferent de probă, este important ca elevul să citească de câteva ori cerinţele, să scrie pe ciornă rezolvarea, abia apoi să scrie pe foile de examen, spun profesori cu experienţă, citaţi de adevarul.ro.Este bine ca elevul să înceapă cu subiectul pe care îl ştie cel mai bine. Dacă le abordează în ordinea dată, e posibil ca una dintre cerinţe să nu-i fie cunoscută şi atunci riscă să apară blocajul. Dacă tratează subiectele în ordinea în care le stăpâneşte, devine mai relaxat. Ar fi bine să lase spaţiu între subiecte, pentru cazul în care îşi mai aminteşte ceva şi va trebui să completeze subiectul. Când crede că a terminat de scris, mai citeşte o dată lucrarea şi face corecturile necesare.La probele scrise, textul  trebuie să fie clar, organizat, coerent, logic, cu echilibru între introducere, conţinut şi încheiere.  Scrisul trebuie să fie citeţ, să se structureze pe paragrafe, să aibă cât mai puţine ştersături. Se acordă puncte importante pentru utilizarea limbii literare, cu o varietate de cuvinte, o claritate a enunţurilor şi cu sintaxă adecvată.

Calendarul probelor

  • 13-15 iunie – Limba română (oral)
  • 15-17 iunie – Limba maternă (oral)
  • 21-24 iunie – Competenţe digitale (oral)
  • 27 iunie – 1 iulie – o limbă străină (oral)
  • 4 iulie – Limba română (scris)
  • 5 iulie – Limba maternă (scris)
  • 6 iulie – proba obligatorie a profilului (scris)
  • 8 iulie – proba la alegere a profilului şi specializării (scris)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net