Ce salariu trebuie să ai ca să obții un credit de 100.000 de euro pentru o locuință, în 2024. Condiții tot mai dure impuse de bănci

Cei care vor să își facă credite, acum în 2024, trebuie să știe că băncile au impus condiții dure pentru accesarea de fonduri. Cu un venit de 5.000 de lei, pe lună, abia poți să mai obții un credit de 55.000 de euro. Cu acești bani, în București, ai putea să îți cumperi doar o garsonieră. 

Cât costă o locuință, în 2024 Foto: Shutterstock
Cât costă o locuință, în 2024 Foto: Shutterstock

Ce salariu trebuie să ai pentru un credit de 100.000 euro 

Dacă în trecut se putea obţine un împrumut de 100.000 de euro cu un salariu de 5.000 de lei, acum e nevoie de un salariu net de cel puțin 9.000 de lei pentru aceeași sumă. Creșterea prețurilor la locuințe, impulsionată și de majorarea TVA la începutul anului, a speriat potențialii cumpărători.

5.000 lei pe lună - credit 55.000 euro 

Cu un venit de 5.000 de lei pe lună, în prezent, abia se poate accesa un credit imobiliar de 55.000 de euro. Cu această sumă s-ar putea cumpăra cel mult o garsoniera în București. Comparativ, în 2021, se puteau lua de la bancă 100.000 de euro. Puterea tot mai scăzută de cumpărare a românilor s-a reflectat și pe piața imobiliară, unde anul trecut tranzacțiile au scăzut cu peste 15%. Practic, de la un an la altul au crescut dobânzile, prețurile apartamentelor și în foarte puține cazuri și salariile.

Condiții dure pentru acordarea de credite 

Rata nu trebuie sa depășească 40 la sută din salariu, în cele mai multe cazuri. „La aceste calcule se ține cont și de gradul de îndatorare. Există și excepții de la acest grad, putând ajunge până la 55 % și ar putea să crească suma la 74.000 de euro în acest moment", a spus Valentin Anghel, broker de credite, scrie Antena3 CNN.ro

Dobânzile foarte ridicate, în special IRCC, care a crescut de la 1 % la 6 %, au dus în jos gradul de accesibilitate al creditelor ipotecare. „Pentru a lua un credit pentru un apartament de 100.000 de euro, de exemplu, în momentul de față au nevoie de cel puțin 9.000 de lei salariu net, pentru ca băncile să te ia în seamă. Condițiile de acordare a creditelor au devenit extrem de dure, astfel că mulți dintre români nu se mai încadrează", a spus analistul fiscal Adrian Negrescu. Potențialii cumpărători au fost descurajați și de creșterea prețurilor. Cu 10% s-au scumpit apartamentele în blocurile vechi în ultimul an, iar cele noi cu peste 20%.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cipru shutterstock jpg
image
image
image
image
image
image
Marea Neagra FOTO Shutterstock jpg
imparatul care nu iubea roma historia ro jpg
Longevitate - cuplu varstnici - sport FOTO Shutterstock
caine  jpg
lacusta voda
pui delfin jpg
profesoara bac1 jpg
1 sandvis jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net