Ce se va întâmpla cu singura biserică cu două altare din România. Decizia vine la mai bine de un deceniu

Mănăstirea Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, situată în comuna Corbi, județul Argeș, se pregătește să strălucească din nou, datorită unui proiect de reabilitare finanțat prin fonduri nerambursabile. Cu o istorie impresionantă ce datează din secolul al XIV-lea și adăpostind cel mai vechi ansamblu de pictură murală din țară, acest lăcaș de cult unic va fi salvat din starea avansată de degradare, scriu cei de la Adevărul.

Mănăstirea Corbii de Piatră. Foto: arhiva.
Mănăstirea Corbii de Piatră. Foto: arhiva.

O mănăstire unică, cu o poveste de excepție

Situată la aproximativ 50 de kilometri de Pitești și 165 de kilometri de București, Mănăstirea Corbii de Piatră, cunoscută și sub numele de „biserica din piatră,” este singurul lăcaș de cult din România cu două altare funcționale în același naos. Această particularitate rară a fost interpretată inițial ca o dovadă a utilizării simultane de către ortodocși și catolici, însă stilul bizantin al altarului infirmă această teorie, plasând originea construcției în primele secole ale erei creștine.

Mănăstirea este săpată într-un perete masiv de stâncă, de 30 de metri înălțime și 14,5 metri lungime, iar intrarea sa joasă și ascunsă amintește de vremurile persecuțiilor creștine.

Peste 80% din pictura murală valoroasă este afectată

Cu o umiditate de 95%, peste 80% din pictura murală valoroasă este afectată, iar intervenția a devenit o urgență. Grație unui proiect finanțat de Institutul Național al Patrimoniului, în valoare de peste 6 milioane de lei, restaurarea va include eliminarea umidității, consolidarea structurilor și refacerea picturii.

Pictura din secolul al XIV-lea este într-o stare avansată de degradare. Restaurarea este esențială pentru a pune în valoare acest tezaur cultural”, a declarat părintele Florentin Sturzeanu, starețul mănăstirii.

Un obstacol major în calea reabilitării a fost clarificarea statutului juridic al terenului pe care se află mănăstirea. Primăria Corbi a colaborat îndeaproape cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului pentru a soluționa această problemă, astfel încât lucrările să poată începe anul acesta, cu termen de finalizare în 2027.

O destinație turistică tot mai atractivă

În fiecare an, peste 20.000 de turiști din țară și străinătate vizitează Mănăstirea Corbii de Piatră, atrași de frumusețea și unicitatea sa. După finalizarea restaurării, autoritățile locale estimează o creștere semnificativă a numărului de vizitatori, ceea ce va contribui la dezvoltarea turismului în zonă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Restaurant - prieteni la masa - mancare - telefon - socializare FOTO Shutterstock
Luptă între tătari și cazaci. Pictură de Józef Brandt (© Wikimedia Common)
Electrocasnice FOTO Shutterstock
masina de spalat webp
naarden jpg
pedicuta istock jpg
baza jos jpg
test1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net