Mănăstirea sub care se ascunde un tunel secret. Era folosit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a ascunde aurul țării

Este cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească, un loc încărcat de istorie. Ascunde, de asemenea, un secret bine păstrat. Este vorba despre un tunel, construit cu scopul de a adăposti aurul României, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Este vorba despre Mănăstirea Tismana

În apropierea Mănăstirii Tismana, se află un tunel secret / foto: arhiva Click!
În apropierea Mănăstirii Tismana, se află un tunel secret / foto: arhiva Click!

Mănăstirea Tismana este printre cele mai vechi aşezăminte monahale din Ţara Românească, având o istorie de peste 600 de ani și un rol primordial în menţinerea credinţei ortodoxe de-a lungul veacurilor. În imediata vecinătate se află o peșteră, cunoscută acum sub numele de Peștera Tezaurului, deoarece, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, aici a fost adus printr-un tunel secret aurul Băncii Naționale a României. Peștera are doar 200 de metri lungime, dar se spune că toate cele 242 de tone de lingouri de aur ale țării noastre au fost depozitate în peștera în cauză, iar acţiunea a purtat, la momentul respectiv, numele strict secret „Operaţiunea Tismana”.

Erau vremuri deosebit de tulburi la momentul respectiv când s-a luat decizia identificării unui loc unde să fie ascuns întreg tezaurul ţării noastre. Aveam trupe semnificative ale Germaniei staţionate pe teritoriul României, iar, pe de altă parte, exista ameninţarea Armatei Roşii care se apropia cu fiecare bătălie de graniţa noastră de la Est.

Grota unde a fost ascuns tot aurul României 

Toată lumea întrevedea că războiul era pe final şi că era doar o problemă de timp până la denodământul final - victoria Aliaţilor. Oficialii Guvernului, împreună cu cei ai Băncii Naţionale, au avut discuţii secrete despre soarta tezaurului şi, după multe runde pline de tensiune, s-a ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi ca tezaurul ţării să fie depozitat într-o peşteră secretă despre care să ştie doar câteva persoane.

Acţiunea a purtat numele de «Operaţiunea Neptun » sau «Operaţiunea Tismana» deoarece peştera care se potrivea cel mai bine planurilor oficialilor de la Bucureşti de la acea vreme purta acest nume, undeva lângă mănăstirea Tismana. Astfel, într-un secret deplin, tezaurul ţării a fost transportat cu trenuri camuflate până la această peşteră”, afirma profesorul de istorie Ion Ivaşcu, conform adevărul.ro.

Tot aici ar fi fost ascunse și trei tone din aurul Băncii Naţionale a Poloniei, ca urmare a unui acord semnat între cele două state prietene.

Nu se știa până de curând că, înainte ca lingourile de aur să fie aduse în peștera de la Tismana, întregul versant al muntelui unde se află aceasta a fost dinamitat, iar mănăstirea urma să fie aruncată în aer dacă inamicul afla unde se afla comoara ascunsă. Abia în februarie 1947, când tezaurul românesc a ajuns la București, lingourile au fost scoase din peșteri, iar aurul a fost returnat Băncii Naționale a Poloniei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul Louis  foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Zăpadă la munte - ninsoare - meteo -vremea FOTO Shutterstock
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
caine Foto Ilegis jpg
muncitori foto pixabay
masa craciun shutter jpg
amfora pixabay png
ten frumos jpg
turist grec jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net