Ce se va întâmpla cu veniturile pensionarilor. Noutate importantă, anunțată de șeful Casei de Pensii

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii (CNPP), a explicat joi, în cadrul unei intervenții la Antena 3, că o modificare importantă în legea pensiilor va avea impact asupra recalculării începând cu 1 septembrie.

Daniel Baciu a anunțat care sunt pensiile recalculate de două ori / foto: arhiva
Daniel Baciu a anunțat care sunt pensiile recalculate de două ori / foto: arhiva

Potrivit lui Baciu, o noutate în legislația privind pensiile constă în includerea veniturilor brute care cuprind și sporuri temporare, precum al 13-lea salariu, acorduri globale, și alte prime sau sporuri sporadice din perioada activității, care nu au fost regulate lunar.

Aceste sporuri nu sunt actualmente luate în considerare în calculul pensiilor, deoarece nu au o frecvență constantă, însă intenția este ca începând cu 1 septembrie să fie incluse, cu condiția ca asupra acestora să fi fost achitate contribuțiile de asigurări sociale.

Există riscul ca unele adeverințe eliberate de angajatori să conțină sume mai mici decât cele din carnetul de muncă, în special în cazul acordurilor globale.

Cu toate acestea, conform legii și normelor stabilite, dacă se prezintă astfel de adeverințe cu sume mai mici, pensiile nu vor fi reduse. De asemenea, în recalculare, conform noii formule de calcul, se va menține cuantumul cel mai avantajos pentru beneficiari.

Ce trebuie să facă pensionarii

Conform declarațiilor lui Baciu, pensionarii sunt obligați să prezinte documente doveditoare.

„Începând cu 1 septembrie, sporurile vor fi luate în calcul pentru cei care se pensionează după această dată, dar și pentru toți pensionarii în plată care au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai este necesar să obțină noi adeverințe, deoarece acestea sunt deja în dosar și vor fi calculate automat.

În cazul celor care nu au aceste documente, vorbim despre pensionarii în plată, aceștia trebuie să solicite adeverințele de la angajatorii lor anteriori. Este important de subliniat că aceste sporuri sunt valabile atât pentru pensionarii în plată, cât și pentru cei care vor deveni pensionari în viitor, așa cum este specificat clar în lege”, a adăugat Daniel Baciu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
ospatar cu sau fara experienta jpg
cimitir animale jpg
pensie jpeg
cuie jpg
serghei mizil 0 jpeg
image png
Gheorghe Ştefănescu este considerat cel mai mare mafiot al regimului comunist  A sfârşit împuşcat FOTO Adevărul jpg
gaura Antartica jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net