Care este documentul extrem de important pe care toți pensionarii îl vor primi: „Vor afla exact câți bani vor lua”

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a prezentat că pensionarii din România vor primi un document detaliat care va indica exact suma pensiei pe care o vor primi începând cu data de 1 septembrie 2024.

Pensionarii urmează să primească un document important / foto: arhiva
Pensionarii urmează să primească un document important / foto: arhiva

Începând cu 1 septembrie, cetățenii români speră să beneficieze de creșteri semnificative ale veniturilor lunare. Aceste ajustări sunt rezultatul recalculărilor promise de către Guvern, cu scopul de a elimina inechitățile existente în sistem.

Cu toate acestea, anticiparea cetățenilor este amplificată de incertitudinea privind sumele concrete pe care le vor primi din toamnă. Aceasta se datorează posibilității ca creșterile să varieze între 1% și 100%.

„Există posibilitatea ca unii români să înregistreze o creștere de 1%, în timp ce alții ar putea beneficia de o creștere de până la 80%. Acest lucru depinde de trei elemente esențiale care stau la baza calculului numărului de puncte: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Fiecare cetățean român va avea un punctaj, care va fi multiplicat cu valoarea punctului de referință, stabilită la 81 de lei, pentru a determina recalcularea pensiei.

Este crucial să se clarifice două aspecte ale recalculării: contributivitatea și stabilitatea. În esență, în baza acestei noi legi a pensiilor, se încearcă corectarea a trei categorii de inechități: între pensionarii cu experiență similară, dar care au ieșit la pensie în ani diferiți, între femei și bărbați și, nu în ultimul rând, între cei care au beneficiat de indemnizații sociale minime.

În ciuda explicațiilor repetate ale autorităților privind formula de recalculare și posibilitatea calculării individuale a pensiilor, puțini români au reușit să facă acest lucru.

Când vor afla românii câți bani primesc

Prin urmare, aceștia trebuie să mai aștepte până să afle suma exactă a pensiei lor începând cu septembrie. Cu toate acestea, acest timp de așteptare nu va fi prelungit, deoarece, conform lui Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, pensionarii vor primi în curând un document care va detalia suma exactă pe care o vor primi. Acest document este cunoscut sub numele de decizia de pensionare.

„Decizia de pensionare este un document informativ pe care fiecare pensionar îl primește periodic și care include detalii clare despre numărul total de puncte, valoarea punctului de referință și stagiul de cotizare. Acestea sunt informații cu care lucrăm în mod frecvent în activitatea noastră zilnică”, a precizat președintele CNPP într-un interviu la Antena 3 CNN.

„Această decizie este un document informativ. Legea nu stabilește un termen precis pentru eliberarea acestuia. Trebuie să emitem aceste decizii către toți pensionarii până la data de 1 septembrie 2024, când vor primi efectiv pensiile recalculate.

Nu pot furniza detalii exacte în acest moment cu privire la momentul exact al emiterii, dar este clar că în vara aceasta va trebui să începem procesul de tipărire și expediere a acestor decizii de pensionare, astfel încât, atunci când oamenii primesc pensiile, să știe exact cât vor primi în urma recalculării”, a explicat Baciu și la Realitatea PLUS.

Nicio pensie nu va fi diminuată în urma recalculării

„Este important de subliniat că majoritatea pensionarilor vor beneficia de creșteri ale pensiilor în urma acestui proces de recalculare. Nicio pensie nu va fi redusă, acest lucru fiind clar stipulat în lege. Chiar dacă noua formulă de calcul ar conduce la un cuantum mai mic, legea prevede clar că se va menține suma cea mai avantajoasă.

Am lucrat intens în această perioadă, dat fiind că timpul alocat a fost foarte scurt. Abia la sfârșitul anului trecut am obținut aprobarea legii în parlament, iar normele de aplicare aveau un termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, fiind aprobate doar săptămâna trecută.

Nu am putut începe procesul de calcul efectiv al softului informatic până când nu am avut certitudinea asupra legii publicate în Monitorul Oficial. Acum lucrăm la Casa Națională de Pensii împreună cu echipa de experți din firma care asigură sistemul informatic integrat al Casei Naționale de Pensii.

Am demarat deja discuțiile în această direcție de aproximativ o lună de zile, lucrând pe noul soft, întrucât avem acum legea și o incertitudine redusă în privința normelor de aplicare.

Avem totul pregătit, iar termenele sunt strânse. Odată finalizată evaluarea, vom începe recalcularea odată cu finalizarea softului informatic. Acest lucru ar putea avea loc undeva în timpul verii, atunci când firma va finaliza programul informatic pentru recalcularea tuturor pensiilor. Ulterior, vom emite deciziile de pensii astfel încât oamenii să primească pensiile mărite începând cu septembrie”, a mai explicat șeful CNPP.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
crocodil australian shutterstock 105185141 jpg
image
image
image
image
image
image
geto daci jpg
semnare jpg
jais flight shutterstock jpg
Biserica Greaca Braila  jpg
harold terens afp jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image png
caini avion jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net