Ce spune Marian Munteanu, după ce a fost acuzat de colaborare cu Securitatea
Marian Munteanu, fostul lider al studenţilor din Piaţa Universităţii, reacționează după ce a fost acuzat că ar fi colaborat cu poliția politică din timpul comunismului.
Marian Munteanu a mărturisit că nu a colaborat cu Securitatea ci, dimpotrivă, a fost urmărit de aceasta între 1984 și 1989 și că nu a semnat niciun document cu poliția politică, deși au fost făcute presiuni asupra lui, scrie Digi24.
„'Documentul' vehiculat vreme de 26 de ani prin diferite publicații nu este semnat de mine, lucru care poate fi probat și confirmat de instituţiile abilitate”, arată el.
„În cursul anchetelor și interogatoriilor la care am fost supus de către organele de urmărire şi de poliţie politică ale statului comunist, am dat sute de pagini de declarații, semnate și asumate ca atare. În aceste declarații nu am incriminat pe nimeni ci, dimpotrivă, am căutat modalități prin care să nu pun în pericol persoanele din anturajul meu (colegi, profesori, prieteni ai lui Petre Țuțea etc). Reamintesc celor mai tineri că în acea perioadă orice acțiuni care ar fi putut fi interpretate ca ostile regimului comunist erau pasibile de pedepse cu ani grei de închisoare”, a spus Marian Munteanu într-un comunicat.
El amintește că a cerut CNSAS încă din 2004 să clarifice această situație. „Din motive pe care nu le cunosc, nu am primit încă nici un răspuns. Am însă speranța că CNSAS va analiza documentele ce mă privesc, atât din dosarul meu cât și din dosarele conexe, și sunt convins că va da verdictul corect, potrivit legii, și anume că nu am colaborat cu Securitatea ci, dimpotrivă, am avut de suferit de pe urma Securității”, se arată în comunicat.
Reacția sa vine după ce Jurnaliştii de la Adevărul au publicat o serie de dezvăluiri având la bază documente CNSAS din care reiese că acesta ar fi semnat note informative pentru care ar fi primit bani.
Marian Munteanu ar fi fost sursa „Ioan” a Securităţii, potrivit unui anagjament semnat în 28 martie 1988. Prin acest angajament, Marian Munteanu, pe atunci student în anul I la Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti, urma să dea informaţii despre un lector portughez, dar şi despre mai mulţi studenţi străini. La dosarul CNSAS s-ar păstra şi o chitanţă care datează din 23 decembrie 1988. Marian Munteanu ar fi fost plătit cu suma de 500 de lei, potrivit Adevărul.