Ce trebuie să faci dacă eşti programat la vaccinare şi te-ai infectat cu Covid. Explicaţiile autorităţilor

Ultima actualizare:

    Ce trebuie să faci dacă te-ai infectat cu covid înainte de programarea la vaccinfoto: AFP
Ce trebuie să faci dacă te-ai infectat cu covid înainte de programarea la vaccinfoto: AFP

Una dintre principalele întrebări legate de vaccinul anti-Covid este ce se întâmplă cu persoanele care se infectează înainte de vaccinare sau între cele două doze. Vicepreședintele Comitetului Național pentru coordonarea activităților privind vaccinarea anti-Covid, Andrei Baciu, a clarficat aceste probleme.

Astfel, dacă cineva s-a infectat înainte de rapel, Andrei Baciu a explicat că există două scenarii. În primul, infectarea cu Covid a avut loc la scurt timp după vaccinarea cu prima doză, iar persoana s-a vindecat până la rapel: "atunci doza de rapel poate fi administrată la data programată, dacă persoana este negativă la momentul respectiv", a precizat Baciu, pentru digi24.ro

În al doilea caz, infectarea a avut loc la puţin timp înaintea rapelului, caz în care persoana infectată va contacta centrul de vaccinare şi va stabili o nouă dată de rapel. 

"În al doilea scenariu, în care infectarea se produce cu puțin timp înainte de data programată de rapel, iar persoana este încă pozitivă la acea dată, atunci se poate lua măsura excepțională a amânării rapelului până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, cu 35 de zile pentru vaccinul Moderna, și trei luni pentru vaccinul AstraZeneca, toate calculate de la data administrării primei doze de vaccin.

Persoanele care se regăsesc în acest al doilea scenariu trebuie să contacteze centrul de vaccinare și să transmită situația fără să facă o nouă programare în platformă, pentru a evita vaccinarea în afara intervalului precizat mai sus.

Centrul de vaccinare va reprograma, în acest caz, persoana respectivă la momentul în care este vindecată și poate să îi fie administrată doza de rapel. Mai există o variantă de reprogramare, prin platformă - se poate face programare suplimentară, dar trebuie să fie ales același centru de vaccinare la care s-a făcut prima doză. Doza de vaccin este deja alocată și rezervată persoanei și va fi folosită pentru rapel chiar dacă mai târziu de data programată inițial", a completat Andrei Baciu.

Ce fac persoanele asimpomatice?

În cazul în care cineva este asimpomatic, persoana respectivă trebuie să aştepte până se vindecă înainte de a se vaccina. Ele nu mai trebuie să aştepte însă o lună sau mai mult, cum a fost recomandat iniţial, pentru că acum există suficiente doze de vaccin.

"Pentru persoane care au avut infecție asimptomatică și nu s-au vaccinat cu nicio doză, vaccinul se face după vindecare. Recomandarea inițială  a autorităților a fost să se facă după o lună sau mai mult, pentru că persoanele vindecate au anticorpi și la momentul respectiv dozele erau mai puține. În acest moment dozele de vaccin sunt suficiente pentru a acoperi nevoia populației. 

Pentru persoanele cu infecție asimptomatică care trebuie să fie vaccinate cu doza de rapel se procedează la fel ca în cazul celor cu infecție simptomatică - se poate lua măsura excepțională a amânării rapelului până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, cu 35 de zile pentru vaccinul Moderna, și trei luni pentru vaccinul AstraZeneca, toate calculate de la data administrării primei doze de vaccin", a mai spus Andrei Baciu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
teren agricol
donald trump kamala harris AFP jpg
algarve depositphotos jpg
iluzie jpg
femeie 102 ani jpeg
Amenda rutieră cu tableta la Sibiu Foto Dan Claudiu Buzdugan
stat bloc romania jpg
harta glob pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net