Ce trebuie să pui în farfurie ca să nu te îngrași

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Românii trăiesc la extreme. În timp ce unii își supun corpul la traume prin privațiuni alimentare inutile, alții îl agresează îndopându-l cu alimente grele. Echilibrul este întotdeauna greu de găsit, iar internetul nu este un aliat al celor care caută să se hrănească sănătos. Dr. Simona Tivadar, medic primar specializat în boli de nutriție, explică unde greșim.

Cele mai mari greșeli alimentare pe care la facem de-a lungul zilei vin din necunoașterea alimentelor pe care le consumăm și din combinațiile total nereușite din farfurie. Alăturarea incorectă a alimentelor bogate în grăsimi cu cele cu un conținut ridicat de glucide are efecte năucitoare asupra sănătății noastre. Dacă mișcarea lipsește cu desăvârșire din „meniul” nostru zilnic, atunci ne anulăm orice șansă de a ne menține supli și sănătoși. Iată care sunt secretele unei alimentații echilibrate, explicate de dr. Simona Tivadar!  

Nici o masă fără proteine

Proteinele din alimente sunt cele mai importante, pentru că au rol structural. De calitatea lor depinde sănătatea noastră ca organisme vii. De aceea, bătălia acestui secol în care ne aflăm, în opinia dr. Tivadar, este identificarea celor mai bune surse de proteine, dar și calitatea proteinelor. „Cei mai mulți oameni se îmbulzesc la supermarket și cumpără carne fără să fie atenți la detalii. Nici măcar nu cer amănunte despre cum sunt crescuți puii. Este important să mâncați carne provenită de la un animal care s-a mișcat în cursul vieții lui în mod natural. Găina care scurmă la bunica în curte este mult mai valoroasă proteic decât acele două milioane de pui care au stat nemișcați, unii lângă alții, într-o crescătorie. De asemenea este important ca animalul să fi fost crescut în timpul lui normal de creștere și, de-abia în al treilea rând contează cu ce a fost hrănit”, a declarat dr. Simona Tivadar în cadrul unui seminar gratruit susținut într-un mall din Capitală.


    Câteva zeci de persoane au ascultat sâmbătă sfaturile prețioase ale dr. Simona Tivadar
Câteva zeci de persoane au ascultat sâmbătă sfaturile prețioase ale dr. Simona Tivadar

Medicul e de părere că asiaticii sunt pe nedrept luați peste picior pentru meniul bogat în insecte. „Vreo 2 miliarde de oameni mănâncă fără probleme proteine provenite din insecte, însă pentru europeni este inacceptabil să mănânce gândaci, scorpioni, râme. Dar există insecte care au proteine de foarte bună calitate, cum sunt greierii, bogate în aminoacizi esențiali, adică aceia pe care porcul nu-i poate produce, dar avem neapărată nevoie de ei”.

De ce sunt bune proteinele animale

Mulți oameni moderni se ferec de proteinele de origină animală (carne), pe care le consideră periculoase sau generatoare de boli greave, precum cancerul. Însă acest soi de proteine nu trebuie să lipsească din corpul nostru fiindcă au o importanță capitală. „Proteinele animale conțin aminoacizi esențiali, care ne trebuie în organism. Ei se mai găsesc și în leguminoase precum fasole, mazăre, năut, dar și în nuci, alune, fistic, migdale. Vegetarienii și veganii își iau aminoacizii din aceste surse, însă ele nu sunt suficiente, deoarece proteinele vegetale au mai ales aminoacizi neesențiali, care nu ne trebuie neapărat și pe care organismul nostru îi poate sintetiza din alte surse de azot. Fiecare alege cum dorește, dar eu vă sfătuiesc să nu omiteți proteinele animale din mâncare”, spune dr. Tivadar.

Medicul spune că pentru copiii în creștere, de până la un an, aminoacizii esențiali nu trebuie să lipsească din alimentație, deoarece în cazul lor pot apărea tot felul de tulburări de creștere și dezvoltare, care sunt irecuperabile.

Cum arată farfuria corectă

Jumătate din conținutul unei farfurii trebuie să fie legume și zarzavaturi. Apoi urmează proteinele (carne, ouă, brânzeturi, pește, lactate), în proporție de 25%, însă aici trebuie să avem mare grijă ce punem în farfurie pentru a nu crea o bombă calorică. „Motivul pentru care nu punem la aceeași masă și carne, și ou și brânză este că acestea vin întotdeauna însoțite de grăsimi, care cresc conținutul caloric al mesei”, spune medicul.


    O masă sănătoasă conține un echilibru între lipide, proteine și glucide, cu accent pe legume proaspete
O masă sănătoasă conține un echilibru între lipide, proteine și glucide, cu accent pe legume proaspete

Dacă vrei să eviți conținutul exagerat de grăsimi din mâncare, atunci nu combina carnea de porc cu cartofii prăjiți în ulei, la care, cel mai adesea, adaugi brânză rasă sau salată cu ulei. Dacă ai ales ceafă de porc, atunci renunță la cartofi și la pâine, dar nu și la salată și verdețuri, de preferat fără dressing de ulei, ci doar cu lămâie. „Cei mai mulți oameni uită de grăsimile adăugate, printre care se numără smântâna, untul, uleiul, margarina și fructele oleaginoase. Nu ceafa de porc o să te omoare, dar combinația de cartofi prăjiți în ulei e prea mult”, spune Tidavar.

Zaharurile sunt combustibil

Glucidele (zaharurile) sunt cele mai înșelătoare și cu un efect devastator asupra organismului. După ce le luăm din paste, pâine, cartofi sau dulciuri corpul nostru capătă energie, pe care trebuie să o consumăm cumva. În lipsa mișcării, zaharurile se transformă în grăsimi și se depun. „Dacă ai mâncat o prăjitură – sari, mergi la dans! Sau admite că te vei îngrășa”, spune Simona Tivadar, care are o explicație pentru „succesul” dietelor care exclud glucidele din alimentație. „Smântâna, margarina, frișca, untul, uleiul nu au glucoză, deci nu sunt combustibil. De aici vine succesul dietelor keto, care se bazează doar pe proteine și lipide. Neavând combustibil, trebuie să intri în rezervele tale de grăsime, deci începi să slăbești, paradoxal, deși mănânci calorii multe”, spune medicul.

Patru greșeli frecvente la masă

Mănânci fără să te speli pe mâini! Înainte să te așezi la masă trebuie să te speli pe mâini. „Îmi pare rău pentru toți oamenii care nu fac asta. Pare un lucru mărunt, dar să știți că nu este. Construiți acest obicei bun copiilor voștri, pentru că astfel îi feriți de multe boli și de multe drumuri la camera de gardă!”

simeon stalpnicul png

Combinații nereușite. Dacă am mâncat ciorbă de fasole cu pâine la felul I, ceafă de porc cu cartofi prăjiți în ulei și salată de roșii peste care am ras telemea din belșug, la felul II, atunci sigur te vei îngrășa și îmbolnăvi. „Dacă, totuși, ați avut o astfel de masă, vă abțineți de la papanași. Nu mai comandați desert, aveți răbdare să mai treacă patru ore, vă întoarceți, mâncați papanașii, apoi plecați la plimbare”.

Lipsa de armonie la masă. Mâncarea trebuie să fie și bună și frumoasă, iar mâncatul în sine trebuie să fie o bucurie. Atmosfera trebuie să fie liniștită, destinsă. „Pentru copii este foarte important, pentru a nu dezvolta tulburări de comportament alimentar când vor ajunge adulți, să nu-și vindece și ei tristețile și necazurile într-o farfurie cu mâncare ce are doar volum”.

Lipsa mișcării după masă. Uită de omleta cu șuncă și cașcaval! Dacă obișnuiai să mănânci așa ceva dimineața și vrei să o mai faci, trebuie să te miști câteva ore pentru a nu acumula grăsimile din acest preparat. De altfel, medicul recomandă mișcare în aer liber sau altă activitate fizică după orice masă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net