Ce trebuie să ştim despre ţânţari

Ultima actualizare:

    Ţânţarii purtători de boli sunt foarte puţini. De exemplu virusul West Nile şi virusul de encefalită St Louis provin de la speciile Culex
Ţânţarii purtători de boli sunt foarte puţini. De exemplu virusul West Nile şi virusul de encefalită St Louis provin de la speciile Culex

Odată cu căldura, apar şi ţânţarii care pot fi purtători de agenţi patogeni ce declanşează boli periculoase. Cercetătoarea americană Janet McAllister, citată de "Huffington Post", ne spune ce e adevărat şi fals din tot ceea ce ştiam până acum despre ţânţari.

Sunt purtători de boli?

În lume sunt peste 3.000 de specii de ţânţari, dar numai câteva sute sunt în atenţia cercetătorilor. Şi aceasta deoarece cea mai mare parte a speciilor nu muşcă oamenii, ci preferă animalele, cum ar fi amfibienii şi reptilele. Ţânţarii purtători de boli sunt foarte puţini. De exemplu virusul West Nile şi virusul de encefalită St Louis provin de la speciile Culex.

O iarnă uscată, mai puţini ţânţari vara?

Este adevărat că ţânţarii se înmulţesc în apă, dar secetele favorizează răspândirea bolilor.

Acest lucru se întâmplă pentru că apa este mai "concentrată", mai murdară şi mai bogată în substanţe organice. Acest lucru înseamnă că ţânţarii vor purta mai mulţi agenţi care pot duce la îmbolnăviri. Mai puţină apă înseamnă o îngrămădire a ţânţarilor, creând condiţii pentru răspândirea bolilor.

Preferă persoane cu sânge dulce?

Ţânţarii preferă să se înfrupte mai mult din unele persoane decât din altele. Dar acest lucru nu are nimic de-a face cu zahărul din sânge, parfumuri florale sau alte atracţii după cum le percepem noi. Unele specii de ţânţari iubesc bioxidul de carbon, acidul lactic sau bacterii pe care unele persoane le au în concentraţii mai mari. După exerciţii fizice, suntem mai atrăgători pentru ţânţari din cauza combinaţiei de sudoare, CO2 şi acid lactic.

Usturoiul poate alunga ţânţarii?

Există oameni care mănâncă usturoi la greu sau iau pastile cu usturoi zilnic în speranţa că vor ţine ţânţarii departe de ei.

Nu există însă date ştiinţifice care să arate că, într-adevăr, usturoiul ne poate fi de folos în lupta cu ţânţarii.

În loc de usturoi, Janet McAllister recomandă produse testate ştiinţific care ţin ţânţarii la distanţă.

Cât te costă plasele în magazine

Plasele împotriva insectelor costă în funcţie de tipul lor (balamale, rulouri), dar şi în funcţie de dimensiune.

simeon stalpnicul png

plase-tantari.org - 1200X1200 - plasă tip balamale- 96 lei, plasă tip rulou - 244 lei ;1500X1500 - plasă tip balamale - 153 lei, plasă tip rulou - 295 lei ; 600X600 - plasă tip balamale - 45 lei, plasă tip rulou - 141 lei ;750X1400 - plasă tip balamale - 74 lei, plasă tip rulou - 205 lei

rulouri-plase.eu- 1200X1200 - plasă tip balamale - 20,58 € cu TVA şi montaj, plasă tip rulou - 51,82 € cu TVA şi montaj ; 60X60 - plasă tip balamale - 16,57 € cu TVA şi montaj, plasă tip rulou - 41,75 € cu TVA şi montaj ; 74X140 - plasă tip rulou - 47,32 € cu TVA şi montaj, plasă tip balamale - 19,48 € cu TVA şi montaj

pappynets.ro- Plase pe balamale (fixe, cu cleme, cu magneţi): 7 €/mp pentru plase sub 0,5 mp; 10 €/mp pentru plasele peste 0,5 mp; Plase cu rulou: 33 €/mp pentru plase sub 0,7 mp; 37 €/mp pentru plase peste 0,7 mp; Plase glisante: 50 €/mp pentru plase sub 1 m; 50 €/mp pentru plase peste 1 m;  Plase pliate: 130 €/mp pentru plase sub 1 m; 130 €/mp pentru plase peste 1 m.

Locuieşti la curte? Aşa scapi de insecte

Din cauza temperaturilor crescute şi a umidităţii foarte puternice, casele noastre vor fi invadate de ţânţari. Specialistul Click!, Mihai Mereuţă, ne explică ce au de făcut cei care locuiesc la curte.

Din cauza condiţiilor meteo, umiditate crescută ce alternează cu perioade extrem de călduroase şi ploi abundente, tratamentele împotriva ţânţarilor vor fi mult îngreunate în această vară. Eforturile făcute de societatea 3D România nu sunt singurele care vor diminua populaţiile de ţânţari. În această situaţie, se impune un control sporit al populaţiilor de ţânţari atât prin grija primăriilor, a consiliilor locale, a societăţilor comerciale cât şi prin grija oamenilor care au gospodării individuale.

Sursele de apă stagnate trebuie asanate

Sursele de apă stagnată, care constituie mediul de dezvoltare pentru ţânţari, trebuie tratate, asanate sau transformate în ape curgătoare pentru a împiedica dezvoltarea larvelor. În perioadele cu temperaturi deosebit de ridicate, durata ciclului de dezvoltare al ţânţarilor se poate reduce până la 5-7 zile (durata de la trecerea din stadul de ou la stadiul de adult).

Pentru a face faţă noilor condiţii de înmulţire a insectelor sunt neceasare următoarele măsuri:Asanarea bălţilor ocazionale din curţile proprii;Înlăturarea bălţilor în mai puţin de 2-3 zile de la formarea lor;Eliminarea recipienţilor neacoperiţi cu apă stagnată;Asanarea bălţilor formate după ploaie;Eliminarea bălţilor care se formează în urma stropirii stradale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
image
actualitate.net
image
actualitate.net