Regula de aur pentru a face economii, dezvăluită de experți. Ce înseamnă 50/30/20

Ultima actualizare:

Nu îţi ajung niciodată banii de la un salariu la altul, nu reuşeşti să economiseşti nimic pentru vacanţa de vară şi nici să faci vreo investiţie nu-ţi permiţi? Ar fi cazul să iei un pix, o foaie de hârtie şi să-ţi reorganizezi bugetul. Experții în finanțe ne dezvăluie regula lor de bază: 50/30/20. Iată ce înseamnă!

Învățați-i și pe copii să pună bani la pușculiță!
Învățați-i și pe copii să pună bani la pușculiță!

Cea mai importată regulă în gestionarea situației financiare, 50/30/20, spune că, pentru o liniște financiară constantă, trebuie să-ți împarți bugetul lunar în 3, astfel: 50% din venit să fie alocat cheltuielilor uzuale (chirie, utilități, mâncare etc.), 30% să fie pentru dorințe (haine, vacanțe, o ieșire în oraș, chiar și un gadget nou) și 20% să meargă într-un cont de economii sau spre un fond de investiții”, a mărturisit, într-o postare pe Facebook, politicianul Bogdan Pater, din cadrul TNL.

În cazul în care cheltuielile zilnice îți „papă” mai mult de 50% din venituri, e cazul să regândești lista de cumpărături și să renunți la ce nu e important. Specialiștii mai spun că procentul economisirii trebuie să crească odată cu vârsta, de la 5% (când avem 20-25 de ani) la 20% după 50 de ani.

Cele mai mari regrete ale românilor

Din păcate, doar un român din cinci este interesant de calcule și economii și numai unu din patru este mulțumit de situația sa financiară, a declarat Sergiu Manea, CEO al unei mari bănci din România, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Educației Financiare, sărbătorite pe 11 aprilie la nivel național.

A prezentat un studiu care arată că doar 1 din 4 oameni aplică reguli financiare în viața de zi cu zi și mai mult de jumătate dintre români au regrete. 71% regretă că își cumpără lucruri de care nu au nevoie, doar pentru că sunt ieftine, 62% că nu își monitorizează cheltuielile sau le priroritizează greșit, 65% cumpără din impuls, iar 55% regretă că nu își estimează corect venitul și rămân fără bani. Iar când au de luat decizii financiare, 1 din 2 români se bazează pe familie și prieteni, 1 din 5 nu se consultă cu nimeni și 12% vorbesc cu un specialist.

Sfaturi pentru a strânge bani „la saltea”

-        Este foarte important să ţii evidenţa cheltuielilor şi să te asiguri că respecţi bugetul. Notează-ţi în telefon sau pe o agendă orice cumperi. Astfel, vei vedea exact cât cheltuieşti şi pe ce. Dacă nu te încadrezi în schema 50/30/20, identifică problemele şi renunţă la lucrurile de care nu ai neapărată nevoie.

-        Plătește cash. După ce ai stabilit bugetul, scoate banii de pe card și pune-i în plicuri separate pentru fiecare categorie de cheltuieli. Astfel, vei avea un reper vizual mai bun asupra cheltuielilor și poți economisi cu 18% mai mult.

-        Stabileşte-ţi un scop care să te motiveze. Este mai uşor să economiseşti dacă îţi stabileşti un ţel, acesta fiind fie o vacanţă, fie un lucru pe care-ţi doreşti să-l cumperi de multă vreme.

-        Lasă maşina acasă. Foarte mulţi bani se duc pe motorină/benzină. Foloseşte mijloacele de transport în comun, în cazurile în care se poate, şi poţi avea surpriza să ajungi chiar mai repede la destinaţie.

-        Te poţi distra şi mai ieftin. O plimbare în parc cu prietenii, o ieşire cu bicicletele (se pot închiria), un fotbal... toate sunt activităţi care te relaxează şi nu-ţi „toacă” banii.

Inflația a depășit 10% în martie

Potrivit ultimului raport INS, inflația a ajuns la 10,2% în martie, un record pentru ultimii 18 ani. Cel mai mult s-au scumpit gazele, cu peste 46% într-un an, urmate de cartofi (36%), combustibili (34%), ulei (32%), mălai, făină și produse de morărit (peste 20%), legume, pâine, zahăr, pește, lactate și servicii. BNR se aștepta să ajungem la o inflație de două cifre abia din al doilea trimestru al acestui an, în contextul în care expirau măsurile de sprijin pentru facturi.

Ziua Educației Financiare, sărbătorită în școli

11 aprilie 2022 este data la care celebrăm, pentru prima dată, Ziua Educației Financiare. În toate instituțiile de învățământ, de la grădinițe și până la licee, au fost organizate jocuri, dezbateri și lecții pe această temă, copiii au ascultat povești de succes ale antreprenorilor, au aflat noțiuni elementare despre finanțe, explicate pe înțelesul lor, cei mici s-au jucat de-a vânzătorii și cumpărătorii, ba chiar unii au mers la piață să pună în practică cele învățate. Conform Ministerului Educației, întreaga săptămână este dedicată acestei teme.

Ce trebuie să știe copilul despre bani, în funcție de vârstă

Consultantul internațional în educație Anca Tîrcă a declarat pentru ziare.com că le putem vorbi copiilor despre bani încă de la vârsta de 4-5 ani, însă cel mai bine vor începe să înțeleagă de la 11 ani.

-        De la 4 ani, copilul trebuie să știe că banii nu vin de la bancomat, ci se câștigă prin muncă.

-        Între 5 și 7 ani, prichindeii ar putea începe să-și strângă bani la pușculiță, li se pot da mici responsabilități, când merg cu părinții la cumpărături.

-        După 7 ani, ar putea să primească sume mici, ca bani de buzunar.

-        Între 11 și 14 ani, adolescenții trebuie implicați în deciziile familiei legate de bani, de împărțirea veniturilor, de priorități.

-        Între 14 și 18 ani, adolescenții trebuie sfătuiți să-și stabilească obiective financiare, să pună bani de-o parte pentru dorințele lor.

Ramona Păuna, cadru didactic, a postat pe blogul ei un scurt video animat, în care a explicat, pe înțelesul copiilor, ce sunt banii și de ce avem nevoie de ei.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net