Cei 8 militari decedați în tragedia aviatică de miercuri, înmormântați sâmbătă și duminică

Ultima actualizare:

Zile de doliu pentru Armata Română și suferință greu de descris în cuvinte pentru familiile celor 8 militari morți în tragediile aviatice de miercuri seara. În acest weekend, ei vor fi conduși pe ultimul drum.

cei 8 militari morti in accidentul aviatic de la constanta jpeg

Au fost decorați post-mortem de președintele Iohannis

Cei 8 militari morți căzuți la datorie în accidentele aviatice din județul Constanța au fost înaintați în grad, post-mortem, de ministrul apărării naționale, și au fost decorați de Președintele României, Klaus Iohannis. Căpitanul-comandor Florin Bogdan, locotenent-comandorul Costinel Niță-Iosif, căpitanul Gheorghe-Sorin Pătrașcu, sublocotenentul Ion Gelu Banu, sublocotenenții Cătălin Lateș și Ionuț Marinescu au primit ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler. Sublocotenenții Sergiu Boșoi și Vlad Carp au primit ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler.

image

Cei 8 militari vor fi înmormântați sâmbătă și duminică

Ceremoniile militare și religioase organizate pentru înmormântarea militarilor căzuți la datorie în accidentele aviatice care au avut loc, în județul Constanța, în seara zilei de 2 martie, se vor desfășura sâmbătă, 5 martie, și duminică, 6 martie, la Constanța, București și în localitatea Lunca Corbului, din județul Argeș, anunță Ministerul Apărării.

Programul ceremoniilor funerare se va desfășura după cum urmează:

Sâmbătă, 5 martie, începând cu ora 12.00, va avea loc la Muzeul Național al Marinei Române o ceremonie militară în memoria celor șase eroi și vor fi constituite cortegiile funerare. Slujbele de înmormântare se vor oficia, începând cu ora 13.00, la Catedrala Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” pentru cinci dintre militarii, și la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova”, de la aceeași oră, pentru sublocotenentul (pm) Bosoi Sergiu. Cei șase militari vor fi înmormântați în Cimitirul Eroilor din Constanța.

Tot sâmbătă, 5 martie, începând cu ora 12.00, căpitanul (pm) Pătrașcu Gheorghe Sorin va fi înmormântat în localitatea Lunca Corbului, sat Pădureți, județul Argeș.

Duminică, 6 martie, ora 11.00, locotenent-comandorul (pm) Niță Iosif-Costinel va fi înmormântat la Cimitirul Militar Ghencea III din București.

Pe timpul desfășurării funeraliilor, în semn de omagiu adus camarazilor care și-au pierdut viața, aeronave ale Forțelor Aeriene Române și ale aliaților care execută misiuni de poliție aeriană întărită în România vor executa survoluri ale zonelor în care au loc ceremoniile.

Cum s-au putut prăbuși două aparate de zbor în nici o oră?!

Prăbușirea a două aparate de zbor în decurs de 40 de minute, pe timp de pace, este o tragedie fără precedent în România. Experții în aviație consideră că accidentele s-au produs din cauze diferite. În cazul MiG 21 LanceR, cea mai plauzibilă ipoteză e aceea a unei defecțiuni tehnice. Elicopterul IAR 330-Puma, plecat în cautarea avionului, s-ar fi prăbușit din cauza vremii nefavorabile. „La elicopter, sigur a fost givraj (strat de gheață care se depune pe aparatul de zbor la temperaturi scăzute), deoarece acest aparat are un altfel de sistem de încălzire și protecție. Givrajul a dus la scăderea puterii motoarelor, a luat prin surprindere echipajul, care și așa era în condiții de stres, pe timp de noapte, pe vreme proastă, pe un teren foarte accidentat”, au explicat experții citați de Adevărul.

De ce a fost elicopterul ridicat de la sol pe vreme proastă, cunoscut fiind riscul de givraj? Piloții militari susțin că, oricât de precisă ar fi prognoza meteo, surprizele apar la tot pasul în zona Dobrogea, care are un relief variat și o vreme schimbătoare. Zona Cogealac-Gura Dobrogei are văi și dealuri, drumuri șerpuite și stânci presărate de apă. Aici sunt instalate parcuri eoliene. Pleci de la Kogălniceanu pe soare și la Crucea, în vale, te trezești cu ceață”, afirmă un pilot citat de Adevărul. În seara de miercuri, 2 martie, vremea era nefavorabilă, cu temperaturi care coborâseră spre îngheț. Totuși, aeronavele s-au ridicat de la sol, așa cum fac de la intensificarea activității NATO în România. Elicopterul militar a raportat vreme proastă, i s-a cerut întoarcerea la bază, însă nu a mai reușit. S-a prăbușit la doar 11 km de aerodrom.

Accidentele nu au legătură cu războiul din ucraina

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, exclude posibilitatea unui atac asupra aeronavelor. „Spaţiul aerian este supravegheat şi nu poate să treacă nimic fără a fi observat. S-a întâmplat de mai multe ori din cauze tehnice să se prăbuşească MiG-urile”, a declarat ministrul la Digi24, recunoscând că aceste aparate sunt vechi, cu probleme tehnice. Până la finalizarea anchetei, toate aeronavele de tipul celor implicate în aceste catastrofele aviatice au fost consemnate la sol.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
acc politie jpg
Stațiunea Costinești  Foto delcampe net jpg
creier
Rugaciune jpg
monede moneda freepik jpeg
copii jpg
Kate Middleton și Prințul George Foto Getty Images jpg
paine jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net