Cei mai deștepți 1.400 de tineri din România se întrec în weekend la cea mai mare competiție de robotică

Ultima actualizare:

    Dana Războiu crede în potențialul liceenilor români
Dana Războiu crede în potențialul liceenilor români

Pentru tinerii pasionați de robotică din toată țara, zilele de 24 și 25 martie vor fi nu numai pline, dar și foarte încărcate de emoții și adrenalină. Cei 1.400 de elevi, organizați în 92 de echipe, vor susține, în cadrul competiției de robotică BRD FIRST Tech Challenge Romania, la Sala Polivalentă din București, două zile de meciuri competiționale (vineri și sâmbătă), duminică fiind marea finală. Cu această ocazie, vor fi premiate 4 dintre cele mai bune echipe, care vor fi desemnate să participe la Campionatul Mondial de Robotică din Detroit, SUA.

Cea mai mare competiție de robotică pentru licee din România îi inspiră pe copii nu numai să construiască de la zero un robot, care trebuie să îndeplinească anumite acțiuni precise, ci și să se ocupe de realizarea unui manual tehnic al acestuia, de organizarea echipei, de promovarea acesteia și de atragerea de fonduri. Este un program interdisciplinar în care copiii descoperă o lume întreagă și prin care se descoperă pe sine.


    Dana Războiu stă zilnic alături de copii și îi încurajează
Dana Războiu stă zilnic alături de copii și îi încurajează

Competiția de robotică adusă și implementată în România de Asociația Nație Prin Educație, fondată de Dana Războiu, reușește să strângă la cea de-a doua ediție aproape de două ori mai mulți liceeni față de anul trecut. FIRST Tech Challenge Romania – o competiție despre creativitate, ingeniozitate, fairplay, oferă o altă perspectivă asupra viitorului pentru tinerii din România, perspectivă pe care mulți profesori au îmbrățișat-o cu bucurie. Este și cazul doamnei profesoare Ana Maria Rus de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, mentor pentru echipa de robotică BRAINSTORMS.

simeon stalpnicul png

„De multe ori copiii îmi spun că nu pleacă acasă până nu rezolvăm o anumită problemă. Partea practică le place foarte mult, noi am întâmpinat ceva dificultăți la descierea tehnică, însă copiii nu se lasă. În plus, ei trebuie să fie încurajați și lăudați pentru fiecare pas făcut spre cunoaștere și spre descoperire. Unul dintre elevi îmi mărturisea că acum simte că parcă are o relație mai bună cu domnii profesori, că se simte privit cu admirație și că întreaga echipă este cunoscută în comunitate. Elevii învață unii de la ceilalți; cei de la compartimentul tehnic sunt interesați și de partea de programare și invers, cei de la I T, pentru a putea programa mișcările, trebuie să cunoască și partea tehnică”, mai povestește doamna profesoară, care predă în Zalău discipline mecanice electrice și automate programabile.

Jumătate dintre elevii echipei „Robotica CNRG” din Slatina, care vin în București la marea finală FIRST Tech Challenge, sunt olimpici la diverse materii

„Elevii au ajuns să se ajute reciproc, să lucreze în echipă la diverse activități, să se asculte între ei, să-și modifice părerea despre anumite idei”, spune cu mândrie și Doru Anastasiu Popescu, profesor de informatică la Colegiul Național „Radu Greceanu" din Slatina și mentor în competiția FIRST Tech Challenge.

Echipa formată de el, „Robotica CNRG”, participă pentru prima dată la competiția de robotică, a cărei finală se va desfășura în acest weekend la Sala Polivalentă din București. Duminică, pe 25 martie, când are loc finala, cele mai bune 4 echipe vor fi premiate și desemnate să participe la Campionatul Mondial de robotică din Detroit, SUA.


    Doru Anastasiu Popescu, profesor de informatică la Colegiul Național „Radu Greceanu
Doru Anastasiu Popescu, profesor de informatică la Colegiul Național „Radu Greceanu

Cea mai mare bucurie pentru echipă a fost atunci când ei au primit materialele pentru construirea și testarea robotului de la „Nație Prin Educație”. Dar acesta a fost doar un prim pas pentru a se pregăti așa cum se cuvine pentru acest concurs, cu o astfel de miză.

„Am investit multă energie și timp, de aceea avem și speranțe. Caietele ce reflectă evoluția construcției robotului au fost remarcate de către juriu încă de la demonstrația de la București din 11 martie”, adaugă profesorul, povestind că, pe lângă kitul de bază au reușit să achiziționeze, datorită sponsorizărilor, și alte piese, astfel ca robotul să depășească nivelul standard și să fie cât mai competitiv. Acest lucru nu ar fi fost posibil însă fără implicarea liceenilor care au muncit enorm, lucru cu atât mai remarcabil cu cât jumătate dintre elevii din echipă sunt și olimpici la diferite materii, iar timpul lor liber este împărțit între toate aceste activități.

„Au fost zile întregi când au venit dimineața și au plecat seara - a fost multă muncă pentru a ajunge la un robot competitiv, la materiale promoționale frumoase și site-uri atractive, etc. Au format o echipă puternică și au devenit prieteni”, înțelegând că un lucru bun nu se face decât cu multă muncă și perseverență, după cum precizează profesorul Doru Anastasiu Popescu. În calitatea sa de mentor, el spune că e un rol solicitant, mai ales pentru că ai nevoie de resurse și soluții în orice moment, pentru că tot timpul apar probleme neplanificate, chiar surprinzătoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net