Chef Jakob Hausmann, reţetă deosebită pentru masa de Revelion: piept de raţă cu sos de portocale

Omul de afaceri şi bucătarul elveţian Jakob Hausmann te învaţă cum să fii o gazdă extraordinară de Revelion. Reţeta de raţă cu sos de portocale şi garnitură de piure este una deosebită, iar chef Jakob o dezvăluie pentru cititorii Click!.

Jakob Hausmann, bucătar elveţian
Jakob Hausmann, bucătar elveţian

Multe gospodine fug de carnea de raţă. Este mai aţoasă şi mai dificilă de gătit. Cât trebuie gătită carnea de raţă şi care este secretul ei, ca să iasă ca la carte, am aflat toate aceste tipsuri chiar de la Chef Jakob Hausmann.

Citește și: Ce trebuie să mănânci după preparatele grele de sărbători. E sănătate curată!

“După ce carnea este gătită în tigaie, pieptul se introduce la cuptorul preîncălzit la 160 grade şi se lasă încă 10 minute. În acest fel, carnea se odihneşte şi devine mult mai suculentă, iar la tăiere, feliile sunt mult mai ferme şi nu îşi pierd suculenţa”, ne-a mărturisit bucătarul elveţian, care ne-a împărtăşit, mai jos, şi reţeta minune pentru o masă de patru persoane.

Ingrediente: 2 bucăţi piept de raţă de câte 350 g fiecare sau 4 mai mici, 2 portocale, 100 ml suc de portocale, 1 baton scortişoară, 1 bucată anason stelat, 4 cuişoare, 6 seminţe cardamon, 10 gr ghimbir, 2 linguriţe marmeladă de portocale, 20 ml lichior de portocale, 20 ml vin Porto alb (vin dulce), piper Cayenne, sare, 1 priză zahăr brun, 20 g unt, 1 fir de rozmarin.

Mod de preparare: Se desprinde pieptul de raţă de pe os, se spală şi se crestează sub formă de grătar (linii întretăiate) pe partea cu grăsimea. Portocalele se spală cu apă fiartă şi se taie coaja sub formă de fâşii (julien) subţiri. Pieptul de raţă se pune într-un castron cu capac, se adaugă sucul de portocale, julienul de portocale (coaja fin tăiată), vinul şi scorţişoara, anasonul, cuişoarele, cardamonul şi ghimbirul. Se adaugă puţin zahăr brun. Bucăţile de piept trebuie să fie acoperite bine. Se lasă să stea la temperatura camerei circa 6 ore sau la frigider circa 12 ore, pentru a se marina. Apoi se scot şi se usucă prin tamponare cu un şervet absorbant.

Piept de raţă cu sos de portocale
Piept de raţă cu sos de portocale

Se rumenesc într-o tigaie fără grăsime, întâi pe partea cu pieliţă, apoi pe cealaltă, câte 3 minute pe fiecare parte. Se scot din tigaie şi se stinge juice-ul format cu marinada strecurată. Apoi pieptul se introduce la cuptorul preîncălzit la 160 grade şi se lasă încă 10 minute.

Între timp se fierbe marinada, la care s-a adăugat firul de rozmarin, se adaugă marmelada şi se reduce prin fierbere la jumătate. Se adaugă untul rece şi se lasă până se leagă sosul.

La sfârşit, se potriveşte de gust cu sare şi piper şi se adaugă lichiorul de portocale. Se scoate pieptul de la cuptor, se lasă să se aşeze.

Pieptul se taie în bucăţi foarte subţiri şi se aranjează pe platou, peste care se stropeşte sos din abundenţă.

Sugestie: Drept garnitură se poate servi orez, cartofi gratinaţi sau piure de cartofi.

File de somon învelit în aluat

Ingrediente: 4 fileuri de somon, 1 foaie de aluat, foitaj, 250 g spanac congelat, 400 g perle de brânză cu smântână, sare, zeamă de lămâie, 1 ceapă, 1 căţel usturoi, ulei, 1 ou, pentru uns, fire de rozmarin, pentru decor, legume preparate la aburi.

image

Mod de preparare: Presari bucăţile de peşte cu sare şi le stropeşti cu zeamă de lămâie. Tai ceapa mărunt şi o pui într-o tigaie cu ulei încins. Amesteci iute şi adaugi spanacul congelat. După ce se evaporă apa, pui usturoiul pisat şi opreşti focul. Întinzi foaia de aluat pe masă. Acoperi aluatul cu spanac, apoi adaugi perlele de brânză cu smântână. Peste stratul de brânză aranjezi bucăţile de peşte. Rulezi, o ungi cu oul bătut şi o coci 30 de minute, la 170 °C. Decorezi rulada cu rozmarin şi o serveşti alături de legume preparate la aburi.

Tartă cu lime şi avocado

Ingrediente: Pentru blat: 200 g făină, 50 g cacao pudră, 125 g unt, 1 ou, 150 g zahăr; Pentru umplutură: 400 ml smântână pentru frişcă, 2 avocado bine coapte, coaja răzuită de la 2 lime bio, 2 ouă, 4 linguri făină, 100 g zahăr; Pentru decor: 200 ml smântână lichidă, 50 g zahăr, 1 lime.

image

Mod de preparare: Pentru blatul de tartă, baţi oul cu zahărul până devin cremoase. Separat, amesteci făina cu untul, pudra de cacao, apoi combini cele două compoziţii. Vei obţine un aluat nisipos pe care-l aduni într-o bilă, îl înveleşti în folie alimentară şi-l dai la frigider 30 de minute.

Pentru umplutură, cureţi avocado de coajă, îndepărtezi sâmburii şi le pasezi cu blenderul. Amesteci piureul de avocado cu smântâna lichidă şi cu ouăle. Mixezi bine, apoi adaugi coaja răzuită de lime, păstrezi puţină şi pentru decor, făina şi zahărul şi continui să mixezi.

Aluatul rece îl întinzi pe o tavă tapetată, îl înţepi din loc în loc şi pui umplutura. Dai tava la cuptorul preîncălzit, la 220 °C, 10 minute, apoi scazi temperatura la 150 °C şi mai coci încă 20 de minute.

Pentru a decora tarta, baţi smântâna lichidă rece cu zahărul până obţii o cremă. După ce tarta s-a răcit, o decorezi cu felii de lime, cremă şi o presari cu coaja de lime păstrată.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
marelbo png
loto jpeg
cincsor dimineata jpg
1 sfantul spiridon jpg jpeg
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net