Cinci motive pentru care pandemia de COVID-19 va scădea numărul de nașteri

Ultima actualizare:

    Experții spun că izolarea din pandemie nu a adus mai multe sarcini
Experții spun că izolarea din pandemie nu a adus mai multe sarcini

Chiar dacă având în vedere că tot mai multe cupluri au rămas în izolare, în această perioadă, specialiștii spun că este posibil ca numărul nașterilor să nu fie atât de mare cum ne așteptam. Un studiu realizat de Institutul Național de Cercetare a Calității Vieții (ICCV) arată că teama și nesiguranța legate de îmbolnăvire își pun amprenta asupra fertilității.

Efectele pandemiei asupra fertilității vor începe să fie observate abia spre finalul anului, la nouă luni de la declanșarea acesteia în România. Impactul COVID-19 în acest caz poate să apară ca urmare a unor mecanisme de tip biologic, legate de morbiditate, mortalitate sau de efectele colaterale ale infectării asupra stării de sănătate. În plus, există o serie de mecanisme de tip comportamental care presupun ajustarea comportamentului reproductiv în urma unei decizii asumate, decizie influențată de o serie de factori biologici, sociali sau economici.

Dincolo de decizia de a amâna o sarcină din cauza riscului de infectare cu COVID- 19, Institutul Național de Cercetare a Calității Vieții (ICCV) a descoperit că mai sunt și alte motive care ar putea scădea numărul apropierilor în cuplu și, de asemenea, ivirea unei sarcini.

1. vulnerabilitatea economică,

2. lipsa de acces la serviciile de îngrijire a copiilor,

3. accesul dificil la servicii de îngrijirea sănătății reproductive și sănătății mintale,

4. schimbarea rolurilor de gen în cuplu

5. violența domestică

Acești factori conduc la scăderea numărului de nașteri indiferent de vârsta viitoare a mamelor, efectele putând să fie resimțite și în anii următori. Perturbarea pieței maritale, pe fondul măsurilor de distanțare socială, este de așteptat să afecteze fertilitatea în rândul segmentului tânăr, iar efectele să se resimtă pe termen mediu, adică la momentul în care cuplurile ar fi luat decizia de a procrea. Conform ICCV, este dificil, însă, de anticipat dimensiunea efectelor pe care le poate avea acest mecanism, ele depinzând în mare măsură de durata pe care se vor întinde măsurile de distanțare socială.

 Specialiștii cred că, având în vedere că incidența infectării cu COVID-19 este mai ridicată în rândul femeilor din segmentul de vârstă 40-49 de ani, ne putem aștepta la o scădere a fertilității în cazul femeilor aflate spre finalul perioadei fertile determinate fie de îmbolnăvire, fie de decizia de a evita o sarcină în condițiile în care viitoarea mamă este expusă unui risc ridicat de a dezvolta o infecție cu COVID19. În această situație se află mai ales femeile care lucrează în sectorul sanitar, în serviciile de asistență socială, în comerț și servicii care presupun interacțiune directă și frecventă cu alte persoane.

În România, bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 17.191, iar peste 1.100 au decedat. Au fost raportate 155 de noi îmbolnăviri , iar 10.166 de pacienți s-au vindecat.

Citește și:

LIVE CORONAVIRUS ROMÂNIA. Scade numărul îmbolnăvirilor. Peste 10.000 de români s-au vindecat, 1.137 au murit 

Profilul pacientului cu Covid-19 s-a schimbat. Mai multe forme medii, mai puține forme ușoare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
urgente targu jiu jpg
pian1 jpg
FotoJet jpg
curatenie geamuri istock jpg
botox jpg
test1 jpeg
Pensionari din România jpg
Manastirea prislop  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (27) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net