Beneficiile şi riscurile botoxului. Un renumit medic spune adevărul despre injectările cu această substanţă

Ultima actualizare:

Cei mai mulţi vorbesc despre el din auzite sau pur şi simplu folosesc termenul „botox”, doar pentru a cataloga o persoană cu trăsături ceva mai proeminente. Doctorand farmacist Emanuela Gheorghiţă, specialist în cosmetice, explică efectele, dar şi riscurile pe care le presupun injectările cu această substanţă.

image

Botoxul e un produs derivat din Clostridium botulinum, o bacterie care produce una dintre cele mai puternice toxine cunoscute.

Când e injectată în muşchi, substanţa blochează semnalele nervoase care determină contracţia acestora, ceea ce conduce la o relaxare temporară a muşchilor.

Astfel, ridurile care apar din cauza mişcărilor faciale repetate devin mai puţin vizibile, iar pielea capătă un aspect mai neted şi mai întinerit.

„Există mai multe tipuri de toxine botulinice, dar tipul A (BoNT-A) e cel mai utilizat în scopuri cosmetice. Produsele de pe piaţă, precum Botox, Dysport şi Xeomin sunt cele mai frecvent folosite pentru reducerea ridurilor şi liniilor de expresie”, explică Emanuela Gheorghiţă.

Care sunt beneficiile

Potrivit specialistului, pentru mulţi, botoxul e soluţia miraculoasă pentru estomparea rapidă a ridurilor, având în vedere faptul că o singură sesiune poate netezi liniile dintre sprâncene, liniile frunţii şi ridurile din jurul ochilor, cunoscute sub denumirea de „laba gâştei”.

Efectele durează, de obicei, între trei şi şase luni, după care tratamentul trebuie repetat pentru a menţine rezultatele.

Doctorand farmacist Emanuela Gheorghiţă
Doctorand farmacist Emanuela Gheorghiţă

Pe lângă utilizările cosmetice, botoxul a demonstrat eficienţă şi în tratarea unor probleme medicale.

Spre exemplu, e utilizat cu succes în ameliorarea migrenelor cronice, reducerea transpiraţiei excesive la nivelul axilelor şi în tratarea distoniei cervicale, o afecţiune care provoacă spasme dureroase ale muşchilor gâtului, astfel că, pentru pacienţii care suferă de aceste afecţiuni, botoxul poate fi o soluţie bună.

Riscuri pe termen scurt

Ca orice procedură medicală, şi injecţiile cu Botox presupun unele riscuri.

„Cele mai frecvente efecte secundare sunt durerea, umflăturile şi vânătăile la locul injectării. De asemenea, uneori pot apărea dureri de cap sau simptome asemănătoare gripei, în zilele următoare tratamentului. Mai rar, pot apărea şi complicaţii estetice, cum ar fi căderea pleoapelor sau „semnul Mephisto”, un efect neplăcut în care colţurile sprâncenelor se ridică excesiv. Aceste efecte neplăcute sunt de obicei temporare şi dispar pe măsură ce toxina se elimină din organism”, a mai spus Emanuela Gheorghiţă.

Ce se întâmplă pe termen lung?

Studiile arată că utilizarea repetată a botoxului poate avea efecte neaşteptate asupra structurii muşchilor şi pielii.

Conform specialistului, atrofia musculară (subţierea şi slăbirea muşchilor) e unul dintre riscurile posibile.

De asemenea, poate duce la o scădere a densităţii osoase în zonele tratate sau poate dezvolta rezistenţa la toxină, ceea ce duce la mărirea dozei sau la schimbarea tipului de toxină folosită.

În plus, există şi riscul ca toxina să se răspândească în alte părţi ale corpului, ceea ce poate duce la slăbiciune musculară generalizată, dificultăţi de respiraţie şi de înghiţire – efecte grave care, din fericire, apar foarte rar în cazurile cosmetice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry  jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regele Carol I al României (foto: Wikimedia Commons)
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
pusculita pixabay jpg
femeie frumoasă  foto   Shutterstock jpg
astronauti captura video jpg
ninsoare jpeg
rak jpg
fratii Tate  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net