Cine a vegheat-o pe Regina Ana înainte de a fi înmormântată

Ultima actualizare:

    În Piaţa Palatului Regal din  Bucureşti a avut loc, ieri  dimineaţă, o slujbă catolică  şi o ceremonie militară
În Piaţa Palatului Regal din Bucureşti a avut loc, ieri dimineaţă, o slujbă catolică şi o ceremonie militară

Mii de oameni din toată ţara au condus-o sâmbătă, pe ultimul drum, pe ultima regină a României. Înlăcrimaţi, aruncând flori pe şosea înaintea cortegiului funerar sau fluturând steaguri, românii şi-au arătat simpatia şi ataşamentul faţă de regină.

O linişte apăsătoare s-a aşternut sâmbătă dimineaţă în Piaţa Palatului din Bucureşti, deşi mii de oameni se strânseseră acolo pentru a participa la ceremonia de înmormântare a Reginei Ana (92 de ani). La ora 10.50, clopotele bisericilor din apropiere au început să bată, iar pe poarta palatului au ieşit opt militari ai Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul, purtând pe umeri sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana. La căpătâiul Majestăţii Sale s-au aşezat fiicele sale, ginerii şi doi dintre nepoţi. Slujba a fost ţinută de Mitropolitul Romano-Catolic Ioan Robu, un moment impresionant fiind atunci când ierarhii, dar şi întreaga mulţime, au rostit „Tatăl Nostru”.

La finalul ceremoniei care a durat 30 de minute, sicriul a fost urcat în maşina mortuară şi condus până în Piaţa Romană de 12 jandarmi călare. Cortegiul a trecut pe la Arcul de Triumf, apoi s-a îndreptat spre ieşirea din Bucureşti şi a urmat drumul vechi către Curtea de Argeş. Pe tot parcursul ultimei sale călătorii, regina a fost întâmpinată de oameni care au venit special din alte localităţi pentru a-şi lua rămas bun. Au aruncat flori pe şosea înaintea maşinii mortuare, au aplaudat, s-au înclinat sau au fluturat steaguri cu însemnele monarhiei.

Ultima regină a României a murit  luni, 1 august, la vârsta de 92 de ani
Ultima regină a României a murit luni, 1 august, la vârsta de 92 de ani

„Am venit din Odobeşti la Titu pe bicicletă. Am vrut să aduc un ultim omagiu Majestăţii Sale. Ştiu de la părinţii mei că regii noştri au fost nişte oameni simpli, despre care se spunea că sunt straiele de sărbătoare ale ţării, atât de respectaţi erau”, ne-a spus Eugen Mihalcea, un bărbat de 63 de ani. Tot pe marginea şoselei din Titu am găsit-o şi pe Lucia Chiţu de 64 de ani, fostă învăţătoare. Cu lacrimi în ochi, ne-a mărturisit că a venit special din Conţeşti pentru a fi prezentă atunci când trece cortegiul funerar. „Aveam 8 ani când au venit comuniştii, iar familia mea a suferit foarte mult.  Soarta mea şi a fratelui meu ar fi fost alta dacă nu se rupea firul regelui”, a declarat Lucia Chiţu.La ora 15.30, cortegiul a ajuns la Catedrala din Curtea de Argeş, în aplauzele a mii de oameni strânşi atât pe stradă, cât şi în curtea lăcaşului de cult. Mulţi dintre ei îmbrăcaţi elegant, doamnele purtând pălării, îndoliaţi, cu drapele, fotografii şi flori în mâini. Clopotele au început să bată în momentul în care sicriul a fost coborât din maşină şi purtat din nou pe umeri de militari până la catafalcul din faţa noii catedrale. De data aceasta, slujba a fost ţinută în rit ortodox, având în vedere faptul că Regina Ana a fost catolică, dar s-a căsătorit cu Regele Mihai în biserică ortodoxă. La finalul ceremoniei religioase s-a cântat „Veşnica Pomenire”, după care familia şi preoţii au intrat în necropolă pentru coborârea sicriului în criptă. Timp de 20 de minute, miile de oameni au aşteptat în tăcere, pentru a izbucni în urale, în momentul reapariţiei prinţilor şi principeselor. „Trăiască monarhia!”, „Vă iubim!”, se auzea din toate părţile.

Membrii Casei Regale a României au condus-o ieri pe ultima regină a țării pe cel din urmă drum al său. Ei și-au luat la revedere atât în Sala Tronului din Palatul Regal, dar și în fața acestuia, precum și la ceremonia funerară din fața necropolei noi de la Curtea de Argeș ce a premers efectiv înhumarea coșciugului reginei. Au participat la funeraliile Reginei Ana (de la stânga la dreapta): Elisabeta Maria (ce va împlini 17 ani chiar mâine) - nepoata reginei și fiica Principesei Sofia, fostul principe Nicolae, exclus acum un an din lista succesiunii la tron -   fiul principesei Elena, Principesa Maria (fiica cea mică a Regelui Mihai și a Reginei Ana), principesa Sofia (a treia în linia de succesiune la tron), Alexander Philips Nixon, soțul Principesei Elena, aflată în stânga sa (cea de a doua fiică a cuplului regal Mihai – Ana), Principele Radu și Principesa Margareta, custodele Coroanei Regale.

Flash news

La funerarii au luat parte, pe lângă Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia, Principesa Maria, domnul Nicolae Medforth-Mills, domnişoara Elisabeta Maria Biarneix, şi membri ai Familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei, Germaniei, dar şi membri ai familiilor regale din alte ţări europene. La Palatul Regal au mai fost primul ministru Dacian Cioloş cu soţia, fostul ministrul al educaţiei, Sorin Câmpeanu, Secretarul de Stat Raed Arafat şi mulţi alţi oficiali din ministere.Accident pe drumul Piteşti – Curtea de Argeş. Drumul pe care a trecut cortegiul funerar către locul de înmormâncare a fost blocat, cu o oră înainte, în urma unui accident rutier. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Argeş, citat de Mediafax, şoferul uneia dintre maşinile implicate în accident s-a angajat într-o depăşire, iar şoferul celeilalte a încercat să vireze la stânga. Impactul a fost inevitabil. Două persoane au fost rănite în urma impactului, iar una dintre maşini a ajuns în şanţ.

Întârziere. Cortegiul funerar a ajuns la Curtea de Argeş în jurul orei 15.30, iar slujba a început la 15.45, cu trei sferturi de oră întârziere faţă de ora programată.Respect. Pe traseu, convoiul a încetinit la trecerea prin mai multe localităţi, iar clopotele bisericilor au bătut îndelung. De-a lungul drumului, oamenii au ieşit în stradă cu flori, steaguri sau lumânări şi au aplaudat. Potrivit news.ro, unele femei au întâmpinat cortegiul funerar îmbrăcate în ii tradiţionale.13 august a fost declarată zi de doliu naţional, decizia fiind luată săptămâna trecută de Guvern.Restricţii.  În Capitală au fost impuse restricţii de circulaţie, traficul rutier fiind oprit, până la ora 14.00, pe mai multe străzi din zona centrală.Securitate. Circa 1.400 de poliţişti, jandarmi şi pompieri au fost mobilizaţi, de marţi şi până sâmbătă, pentru măsuri de ordine publică la funeraliile Reginei Ana.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tavan cazut scoala sibiu foto Ora de Sibiu png
nunta elisabeta philip jpeg
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
George Simion, președintele AUR și candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale o însoțește pe soția sa Ilinca în timp ce aceasta votează în turul I al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Cristela și Călin Georgescu jpg
adevarul ro  Investe te la bursa  i ob ine beneficiu de tip dobânda jpg
armata otomana otomani jpg
Candidatul USR la funcția de președinte, Elena Lasconi, votează în primul tur al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net