Cine este Sfântul Sisoe, simbolul mirării românului
”Sfinte Sisoe!”. Este expresia de maximă mirare a românului și puțin știu că se datorează unui sfânt ortodox, care a trăit la începutul secolului al IV-lea. Astăzi, 6 iulie, de ziua sfântului, Click! îți spune povestea sa și cum a ajuns un egiptean să fie pomenit de români în clipele de șoc și mirare
Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare a trăit într-una dintre mănăstirile pustiului egiptean, la începutul secolului al IV-lea. Potrivit doxologia.ro, Sisoe a fost un învățăcel, un ucenic al Sfântului Antonie cel Mare.”La puțin timp după moartea Sfântului Antonie, pe când pustiile Sketis și Nitria începeau să fie populate cu mulţi tineri care doreau să devină călugări, părintele Sisoe s-a hotărât să meargă într-un loc mai liniştit, în care să-şi trăiască viaţa doar pentru Dumnezeu. A intrat în pustie şi nu a mai ieşit de acolo timp de 72 de ani. 72 de ani în dragostea lui Dumnezeu şi în rugăciune pentru întreaga lume!”, scrie despre Sfântul Sisoe cel Mare sursa citată
Minunile Sfântului Sisoe cel mare
Sfântul Sisoe era foarte căutat pentru cuvântul său înţelept și pentru faptul că a preferat întotdeauna calea simplităţii. Nu avea învăţături mari ori teologice dar pildele sale, în care folosea cuvinte simple, legate de viaţa sa sărăcăcioasă aveau mare impact. După 72 de ani de pustie, istoria pomenește 52 de întâmplări în care participanții au fost uimiți de comportamentul sau cuvintele Sfântului Sisoe cel Mare și au scăpat expresia admirativă devenită ulterior celebră:”Sfinte Sisoe!”. Iată câteva exemple potrivit adevărul.ro::
-Într-una din zile, un om se îndrepta cu fiul său spre chilia Sfântului Sisoe pentru a lua binecuvântare. Pe drum, copilul muri, însă tatăl, fără a se tulbura şi-a continuat drumul până la bătrânul Sisoe. A intrat în chilia acestuia cu fiul său în braţe. A căzut la pământ pentru a fi binecuvântat. După acest gest, tatăl s-a ridicat, lăsându-l pe copil la picioarele Sfântului Sisoe. Bătrânul, necunoscand că fiul acestuia este mort, i-a spus: - Ridică-te şi du-te afară! După ce a rostit aceste cuvinte, copilul s-a ridicat şi a ieşit. În urma acestei minuni, tatăl i-a spus Cuviosului Sisoe cele petrecute cu fiul său, iar bătrânul i-a spus să nu vestească nimănui despre cele petrecute până la moartea sa.
- Se spune că el ar fi avut o soră, care s-a închis într-o chilie, alături de două slujitoare, cu provizii suficiente pentru trei ani, pentru a-l aduce pe lume pe cel de-al şaselea copil al ei. Atunci, Dumnezeu l-a trimis pe Sisoe, pe vreme de furtună, la peştera surorii lui. Când a intrat, împreună cu el s-a strecurat şi diavolul, sub forma unui grăunte sub copita calului. Diavolul a furat copilul, iar Sisoe a pornit în căutarea lui. A întrebat o salcie de el, aceasta i-a spus că nu ştia nimic, iar sfântul a blestemat-o să înflorească şi să nu rodească. Pentru acelaşi răspuns, rugul a fost blestemat să fie de râsul lumii. Pentru că paltinul l-a ajutat, a fost binecuvântat să stea înaintea bisericii şi să cheme păcătoşii la pocăinţă. Măslinul a fost blagoslovit să fie dătător de mir pentru botez. Sisoe a salvat copilul şi a alungat diavolul. De atunci, a rămas recunoscut ca fiind protectorul copiilor şi cel ce pune răul pe fugă.
Citiți și
Calendar ortodox 2021, 6 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare