Cine sunt seniorii români care vor avea o pensie majorată cu 84%. Calcule precise

Cei peste 3 milioane de români vor beneficia de pensii mai mari din 2024, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale Simona Bucura-Oprescu. Oficialul de la Muncă a explicat şi cele trei tipuri de inechităţi pe care le va rezolva noua formulă de calcul a pensiilor ce se aplică începând din anul 2024.

Căror vârstnici le vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2024 Foto: Pixabay.com
Căror vârstnici le vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2024 Foto: Pixabay.com

Ce inechități rezolvă noua formulă de calcul a pensiilor

Oficialul de la Muncă Simona Bucura a dat exemplul unui pensionar care azi primeşte o indemnizaţie minimă socială de 1.125 lei, Antena3 CNN.ro„Pe noua formă, pe recalculare este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem: de contributivitate și de stabilitate. Cu alte cuvinte, la contributivitate și muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechități. 

Pe de o parte, inechititățile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, inechități între doamne și domni și, nu în ultimul rând, inechități între pensionari care s-au aflat în indemnizația minimă socială. Este foarte important de spus că pe simulările noastre, pe o situație în care aveam un pensionar în indemnizație minimă socială care astăzi primea 1.125 lei, de anul viitor pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creșterea va fi de 87%, deci aproape se dublează pensia. Este un plus de 1.900 lei", a explicat ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu, sâmbătă, la Antena 3 CNN.

De la 1 ianuarie 2024, se majorează cu 13,8%

„Calendarul legii pensiilor are două etape. Prima etapă este 1 ianuarie 2024. Începând cu 1 ianuarie 2024, pensiile românilor vor fi majorate cu 13,8%. Iar începând cu 1 septembrie 2024, în urma recalculării, toți românii vor avea pensii care să-i ducă într-o zonă de echitate. 

Vor fi români care vor avea poate o creștere de 1%, vor fi români care vor avea poate o creștere de 80%, depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate. Fiecare român va avea un punctaj care se va înmulți cu valoarea punctului de referință, care anul viitor va fi 81 de lei și datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. Eu pot să vă spun că peste 3 milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari", a mai punctat aceasta. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net