Noua lege a pensiilor exclude din Pilonul II încă 1 milion de români din cauza unui „și”. Ce meserii au aceștia

O prevedere neclară din noua lege a pensiei ar putea face ca peste un milion de români să nu mai contribuie la Pilonul 2 de pensii, avertizează Asociația Pensiilor Administrate Privat.

Tot mai puțini români platesc contribuțiile la pensii / foto: Pixabay
Tot mai puțini români platesc contribuțiile la pensii / foto: Pixabay

Este vorba despre românii care sunt liber-profesioniști, adică cei care lucrează ca PFA-uri, pe drepturi de autor sau contracte cu mandat. Cu aceștia, am ajunge la 2 milioane de oameni care nu contribuie la pensia privată obligatorie. Guvernul ar urma să aprobe joi proiectul noii legi a pensiilor.

Au schimbat un „sau” cu un „și”

Noua legea a pensiilor va ajunge în Parlament pentru dezbatere și vot. Întreaga procedură ar trebui să se încheie până la finalul acestei luni. Surse din Ministerul Muncii spun că prevederea va fi modificată.

Legea actuală spune că cei de la Casa de Pensii transmit către fondurile de pensii contribuția la Pilonul 2 pentru angajaţi „sau” pentru cei pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale.

În proiectul noii legi a pensiilor, „sau” devine „și”, ceea ce poate fi interpretat că angajații Casei de Pensii vor vira la Pilonul 2 doar contribuțiile angajaților, nu și pe cele ale liber-profesioniștilor.

„Ar fi foarte folositor un punct de vedere de la Ministerul Muncii despre cum ar trebui să se interpreteze modificarea acestui cuvânt. Direcția de gândire pe care ne poate duce este că, în noua formulare, persoanele fizice autorizate și persoanele fizice independente, întreprinderile familiale, nu ar mai fi eligibile pentru a contribui la Pilonul 2 de pensii”, spune Claudia Sofianu, expert fiscal, citată de digi24.

Cei 1 milion de români s-ar adăuga celuilalt milion de angajați din construcții, agricultură, industrie alimentară, IT care sunt scutiți de la plata contribuției la Pilonul 2 de pensii până în 2028. Dacă vor să cotizeze, trebuie să facă cerere în mod expres la angajator.

Textul legii a urma să fie schimbat

Totuși, ministerul Muncii susține că textul legii ar urma să fie schimbat. Articolului respectiv a fost preluat dintr-o lege din 2019, care însă nu a ajuns să se aplice niciodată.

Acum contribuția la Pilonul 2 este de 3,75% din venitul brut. De la 1 ianuarie ea ar urma să crească la 4,75%. Banii virați către pensia privată obligatorie reprezintă doar o mică parte din contribuția la asigurările sociale plătită de români și care înghite un sfert din salariul brut al unui angajat. Cei mai mulți bani merg la stat.

Specialiștii în economie susțin că efectele scăderii numărului de oameni care plătesc asigurări de sănătate ar putea avea efecte îngrozitoare.

Soluția pentru venituri cât de cât decente la bătrânețe o reprezintă pensia privată obligatorie. Cu alte cuvinte, cu cât contribuim mai mult la Pilonul 2, cu atât pensia pe care o vom primi va fi mai mare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net