Circa 5 milioane de români își fac nevoile în fundul curții

image
În România, peste 1.100 de școli au wc-urile în curteFOTO: Click!

Îi spunem latrină, closet, vece, wc, toaletă, budă, tron. Circa 5 milioane de români au doar o budă în fundul curții. Suntem ultimii din UE la capitolul toaletă în casă.

Este o rușine că în România mai există școli și case care au latrină, în loc de toaletă în incintă. Din păcate, noi, românii, suntem ”campionii” UE la acest capitol: 27,7% din locuințe nu au wc în casă.

Conform datelor din 2018, 27,7% din populația României nu are toaletă în casă, arată Eurostat, într-un document publicat marți, 19 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Toaletei. În raport cu media Uniunii Europene, care este 2,1%, România stă de zece ori mai prost la această statistică. În 19 state membre ale UE, ponderea populaţiei care trăia în 2018 într-o locuinţă care nu avea toaleta în interiorul casei este mai mică de 1%.

Ziua Mondială a Toaletei

În India, există un muzeu al toaletelor, cu mii de exponate.

image
În India, există un muzeul au vaselor de wc, cu mii de exponate din toate timpurile

Accesul la o igienă corespunzătoare este capitolul la care s-au înregistrat cele mai puţine progrese din Declaraţia Mileniului, adoptată în 2000, de statele din Organizaţia Naţiunilor Unite.

ONU arată că, zilnic, aproximativ 637 de milioane de persoane își fac nevoile în aer liber. De asemenea, circa o jumătate de milion de copii cu vârsta sub cinci ani mor anual din cauza unor boli provocate de apa contaminată, lipsa unor condiții sigure de salubritate și a igienei. Potrivit unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cel puțin 2 miliarde de persoane folosesc surse de apă contaminată cu materii fecale.

Ce nu știați despre closete

Înainte de apariția primelor latrine publice, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, oamenii obișnuiau să își facă nevoile pe câmp, pe stradă sau oriunde erau feriți de privirile trecătorilor.

  • În secolul al XIII-lea, practica era ”totul în stradă”. Oamenii aruncau apele folosite pe fereastră, și, uneori, se auzeau strigăte de avertisment precum „Păzea, că pică!” sau ”Păzea la apă!”. Erau la modă anecdotele cu persoane de vază ce se treziseră cu conținutul unei oale de noapte în cap. Chiar și regelui Ludovic cel Sfânt i s-ar fi întâmplat așa ceva.
  • Regele George al II-lea al Marii Britanii a murit pe toaletă. Se întâmpla în anul 1760. Conform relatărilor vremii, regele s-a trezit, și-a băut ciocolata, a intrat în toaletă, după care valetul său a auzit un zgomot ca de accident.
  • După vasele de sticlă și oalele de lut, au apărut așa-numitele scaune perforate. Isabela de Bavaria, soția regelui Carol al VI-lea al Franței, avea un astfel de scaun decorat cu catifea albastră, iar Filip cel Lung comandase un scaun acoperit cu o stofă de lână neagră numită ”oacheșică”.
  • Ludovic al XI-lea dispunea de un „jilț intim”, înconjurat de o perdea, și folosea câlți din in pe post de hârtie igienică.
  • În perioada Renașterii, oalele de noapte se regăsesc până și în inventarele de succesiune. Uneori, oamenii se foloseau de șeminee pentru a-și “ușura pântecele”.
  • Primul pas pe calea igienei publice are loc odată cu decizia contelui de Angiviller ca toți arborii tuia din grădinile Tuileries să fie tăiați, iar, în locul lor, să se construiască latrine unde intrarea costa două parale.
  • Când tragi apa, consumi aproximativ 6 litri de apă curată.

Citește și:

Pe asta chiar n-o știați! Un om petrece 6.500 de ore la toaletă

13 lucruri incredibile pe care nu le ştiai despre veceu

cub theo rose png
claudia patrascanu copii png
ingrijorare
Kate Middleton (3) jpg
https   www prosport ro wp content uploads 2022 03 Transformare socanta a pilotului Daniel Onoriu cum a ajuns sa arate dupa 55 de zile de coma si cu un stomac cat un pix FOTO webp
Kate Middleton
cub mircea bravo png
8 kanye west shutterstock 477795043 jpg jpeg
63326256 403 jpg
Trupele speciale rusesti Speţnaz
image
image
image
image
8 salariu marian godina 5 jpg jpeg
calendar ortodox 2021 07 octombrie serghie si vah jpeg
Kate Middleton
pxclimateaction 4168906 1920 jpg
elena udrea adrian alexandrov jpeg
police gb15dc8736 1920 jpg