Clădirile publice, reabilitate din bani publici. Ce imobile sunt vizate

Se pare că o parte din clădirile cu un risc seismic ridicat vor trece prin lucrări de reabilitare, toate acestea prin intermediul finanțărilor nerambursabile și integrale cu ajutorul banilor publici.

Cseke Atilla, ministrul Dezvoltării
Cseke Atilla, ministrul Dezvoltării

În acest moment, România se află în topul european și printre primele zece la nivel mondial, în ceea ce privește expunerea la seisme. Pe teritoriul țării noastre, aproximativ 2.000 de clădiri din Capitală și peste 400 de clădiri din țară se află sub un risc ridicat în caz de cutremur, iar multe necesită o consolidare seismică imediată. 

Vezi și Câte cutremure au fost luna aceasta în România și ce trebuie să faci dacă te prinde un seism în casă

Cseke Atilla, ministrul Dezvoltării, a aprobat un cadrul legislativ necesar pentru adoptarea acestor măsuri și pentru furnizarea de bani publici pentru reabilitarea de finanțe nerambursabile și integrale pentru consolidarea clădirilor aflate sub risc seismic. 

Ce clădiri vor fi reabilitate prin PNRR

În acest cadru legislativ se încadrează clădirile aflate în gradul de risc seismic 1 și 2, iar consolidarea acestora va fi asigurată integral de Guvernul României. 

„Consolidarea clădirilor cu risc seismic este un interes public, avem nevoie de rezultate în acest domeniu, iar legislația în vigoare s-a dovedit a fi ineficientă prin faptul că procesele au fost sistate și reluate în fiecare an. Am propus un program multianual pentru a ne asigura că vom avea un progres în acest sens”, a afirmat Cseke Attila.

Suma alocată de Guvern prin intermediul PNRR va permite consolidarea seismică și, de asemenea, va asigura reabilitarea energetică a clădirilor ce se află în gradul de risc seismic 1 și 2.

Câți bani vor fi alocați pentru reabilitarea clădirilor

Fondurile vor fi accesate integral în prima zi de lansare a apelurilor de proiecte, iar 350 de imobile vor putea fi reabilitate cu ajutorul a 217 milioane de euro, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).  

Citește și Două cutremure în ultimele 24 de ore, în România. În ce orașe s-au resimțit

Pentru prima dată, în cadrul acestui program vor fi integrate și clădirile publice, categorie în care se află spitalele, școlile sau chiar clădirile ce sunt considerate monument istoric. 

Așadar, actul normativ va fi adoptat prin intermediul unei reforme ce a fost asumată de către Guvernul României în PNRR, iar noile reglementări vor fi adoptate pentru clădirile cu risc seismic 1 și 2.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net