Click! îţi spune cum să alegi vinul pentru masa de Revelion
Pentru a te bucura cu adevărat de savoarea unui vin bun, trebuie să ştii când să-l bei şi cu ce alimente să-l asociezi. Mai ales dacă nu vrei să te faci de râs în faţa musafirilor tăi, invitaţi la masa de Revelion. Somelierul Vlad Dumitrescu de la restaurantul Van Gogh ne spune cum să "asortăm" vinul cu preparatele culinare.
Vinurile sunt albe, rose, roşii, spumante sau liniştite, iar în funcţie de gust seci, demiseci, demidulci, dulci şi licoroase. La începutul mesei se oferă vinuri albe, seci şi spumante. Grupa antreurilor calde sau reci poate fi „atacată" cu vinuri albe, rose sau roşii tinere. La preparatele de bază se servesc doar vinuri roşii, din categoria „grea", adică vechi şi făcute din mai multe soiuri de struguri. Desertul va fi „răsfăţat" cu vinuri dulci, licoroase.
Pahare mici pentru vin alb
Cât se toarnă în pahar? Nu-l „vârfui"! Se ocupă 40% din volumul paharului, pentru ca „vinul să-şi poată exprima aromele şi gustul în mod pozitiv", spune specialistul Vlad Dumitrescu. Pentru vinurile albe, paharele au un volum mai mic, deoarece nu trebuie ca vinul să-şi modifice foarte mult temperatura de servire. 150 ml ar fi cantitatea ideală când vorbim de un pahar cu vin alb.
Cum serveşti vinul în funcţie de meniu
Vinurile albe se potrivesc cu mâncăruri precum preparatele din peşte, fructe de mare, carne albă de pasăre, creier, pate de ficat servit ca aperitiv, sosuri albe galbene, cremoase. De asemenea, aceste vinuri pot fi asociate şi cu preparate cu gust mai sărat sau picant precum mezelurile, brânzeturile proaspete.
Vinurile roze pot fi servite alături de fructe de mare, anumiţi preparate din peşte sau carne la grătar.
Vinurile roşii se asociază cu mâncăruri mai grele, cu gusturi puternice: preparate din carne de vită sau porc sau vânat cu pene.
Vinurile roşii robuste, corpolente se servesc alături de mâncăruri grele şi picante, preparate cu sosuri colorate, din carne de vită, porc sau vânat mare.
Vinurile dulci se servesc la desert. Ele nu se asociază cu ciocolata, prăjiturile şi cremele din ciocolată.
E recomandat să asociezi vinurile cu mâncăruri cu aceleaşi caracteristici (vinuri dulci cu mâncăruri dulci, vinuri puternice cu mâncăruri grele). Mâncăruri care nu se asociază cu nici un tip de vin: gustări în care a fost introdus oţet; brânză cu smântână; dulciuri pe bază de ciocolată; mâncăruri pe bază de paste făinoase.
«Ţine vinul la 12-14 grade C» Vlad Dumitrescu, somelier la restaurantul Van Gogh
Vrei să duci în dar gazdei o sticlă de vin şi te simţi pierdut în faţa raftului cu zeci de sortimente? Somelierul Vlad Dumitrescu vă sfătuieşte să consultaţi eticheta.
"Cu cât aceasta conţine mai multe date despre cramă, volumul de alcool, soi, an, regiunea geografică de unde au fost culeşi strugurii, cu atât vinul e mai de calitate. Ai mai multe sticle de vin şi vrei să le păstrezi, în ideea că vinul învechit e mai bun?Trebuie să ştii că dacă nu îi asiguri condiţiile speciale, se va strica. Sticla trebuie ţinută în cramă, la întuneric, la 12-14 grade Celsius. Nu în frigider, nu la căldură.