Click.ro lansează o secțiune specială: 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial

Ultima actualizare:

Anul 1916 a însemnat un moment de cotitură în istoria României. Marele Război era în plină desfășurare. Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand deschisese cutia Pandorei. Europa căzuse pradă sentimentelor naționaliste și revanșarde. De la nord la sud și de la est la vest, moartea era singura constantă a Bătrânului Continent.

La izbucnirea Primului Război Mondial, România era o țară aflată la finalul unei etape istorice. De mai bine de 50 de ani, se finaliza un proces de modernizare la capătul căruia aveam să alegem un drum important. Dar balansam între Occident și Orient. Priveam cu ardoare la modelul Europei civilizate bazat pe industrializare și urbanizare, dar nu știam cum să ne desprindem de metehnele balcanice.

Poate tocmai de aceea, în România, dezbaterile din societate erau mai aprinse ca niciodată. Ne doream, mai mult ca oricând, dobândirea teritoriilor românești care erau sub ocupația austro-ungară: Transilvania, Bucovina și Banatul. Totodată, conștiința societății noastre nu uitase că, după Războiul de Independență (1877 - 1878), Imperiul Țarist, fostul nostru aliat, anexase sudul Basarabiei. Visam cu ochii deschiși la România Mare. Aveam de ales: cu Puterile Centrale (Germania, Imperiul Habsburgic, Italia, Bulgaria și Imperiul Otoman) sau cu Antanta (Franța, Anglia, Imperiul Țarist)? Cu nemții sau cu francezii? Ardealul sau Basarabia? Intrarea în Primul Război Mondial, în cele din urmă, de partea Antantei, avea să deschidă drumul spre Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Un drum care nu a fost deloc ușor, presărat cu jertfa supremă a sute de mii de români. 

Click.ro îți prezintă pas cu pas drumul pe care România l-a parcurs în urmă cu un secol ca să ajungă Mare. Pentru aceasta, am lansat astăzi secțiunea 100deani.click.ro unde vei putea citi cele mai interesante povești despre societatea noastră în lunile premergătoare intrării în Primul Război Mondial!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
West Side Flower Fest 2 1 scaled jpg
crima sibiu jpg
parcul Buila Vanturarita jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Captură de ecran din 2024 05 19 la 10 10 00 png
rostariu regina maria jpg
ciocolata calda jpg
vilnius profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net