CNAS anunță analize gratuite pentru toți românii fără a sta pe lista de așteptare a laboratoarelor

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a făcut un anunț semnificativ în ceea ce privește accesul la servicii medicale pentru cetățenii români. În cadrul unui congres recent, CNAS a subliniat că strategia României pentru sănătate se aliniază tot mai mult la cea europeană, concentrându-se pe prevenție și oferind astfel beneficii semnificative pentru toți cei asigurați.

Românii au acum dreptul la analize medicale gratuite. Foto: arhiva
Românii au acum dreptul la analize medicale gratuite. Foto: arhiva

Accent pe prevenție și servicii medicale gratuite

Una dintre cele mai importante schimbări evidențiate de CNAS este reconfigurarea pachetului de servicii medicale pentru a pune un accent mai mare pe prevenție. Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al CNAS, Cătălina Călinoiu, medicii vor discuta cu pacienții despre stilul de viață și vor face recomandări. Mai mult, românii au acum dreptul la analize medicale gratuite, iar acestea pot fi efectuate fără a sta pe liste de așteptare la laboratoare.

"Analize medicale pe care dacă nu le-ați făcut în anul acela, aveți dreptul la ele gratuit și cel mai important, fără liste de așteptare la laboratoare", a declarat Cătălina Călinoiu.

Drepturile la asistență medicală primară

Cu toate acestea, statistica arată că unul din 50 de români nu are acces la servicii medicale primare, cum ar fi consultații, trimiteri la analize și rețete compensate. Mai mult, aproximativ 700 de localități din România se confruntă cu absența medicilor de familie.

Măriuca Ivan de la Fundația Crucea Alb Galbenă a subliniat un aspect esențial, și anume dreptul la 90 de zile de îngrijire pe an, oferite gratuit de către CNAS. Aceasta este o informație crucială, deoarece un număr semnificativ de români nu sunt conștienți de această facilitate. "Nici medicii nu se omoară să spună asta oamenilor. Să îi îndrume. Mergeți și cereți-vă drepturile", a încurajat Măriuca Ivan.

Anunțul făcut de CNAS marchează o schimbare semnificativă în abordarea serviciilor medicale în România. Prin orientarea către prevenție și oferirea de analize medicale gratuite, se creează oportunități importante pentru cetățenii români de a-și monitoriza și îmbunătăți starea de sănătate. Cu toate acestea, este esențial ca informațiile să fie distribuite și înțelese pe scară largă, astfel încât toți cei asigurați să poată beneficia de aceste facilități și drepturi în materie de asistență medicală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
klaus iohannis 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
Card bancar plată cu cardul FOTO Shutterstock jpg
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
vama veche foto Digital Adviser2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net