Fonduri insuficiente pentru decontarea serviciilor medicale în spitale. Cât cere CNAS din Fondul de rezervă

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu mai are fonduri suficiente pentru decontarea serviciilor medicale acordate în unitățile sanitare cu paturi până la finele anului. A transmis Guvernului să ia măsuri în acest sens. Ce sumă cere CNAS din Fondul de rezervă?

CNAS nu mai poate deconta serviciile medicale în spitale / Foto: Shutterstock
CNAS nu mai poate deconta serviciile medicale în spitale / Foto: Shutterstock

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis Guvernului că nu mai are fonduri suficiente pentru decontarea serviciilor medicale acordate în unitățile sanitare cu paturi până la finele anului și cere 200 milioane de lei din Fondul de rezervă.

CNAS cere 200 milioane de lei din Fondul de rezervă

- „Pentru eliminarea blocajului financiar prin imposibilitatea decontării serviciilor medicale acordate pacienților de unitățile sanitare cu paturi și asigurarea realizării de către spitale a plății medicamentelor, materialelor sanitare, hrană, utilități necesare acordării serviciilor medicale, se impune astfel alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru acoperirea deficitului de finanțare existent la nivelul bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.(..)

- Se impune astfel intervenția de urgență prin alocarea sumei de 200.000 mii lei ținând cont de faptul că, în perioada imediat următoare, numărul de cazuri care vor fi tratate în unitățile sanitare cu paturi se va majora având în vedere creșterea incidenței afecțiunilor specifice sezonului rece”, se arată în nota de fundamentare, potrivit informațiilor oferite de hotnews.ro.

Proiectul de act normativ se află pe agenda de vineri de la Guvern și probabil va fi adoptat.  

Prin Legea nr. 368/2022 a bugetului de stat, pe anul 2023, a fost aprobată suma de 10.708.623 mii lei pentru decontarea serviciilor medicale, acordate în unitățile sanitare cu paturi până la finele anului. Până în prezent, din aceasta au fost efectuate plăți în sumă de 9.586.269 mii lei. Suplimentarea bugetară este determinată de faptul că, încă de la începutul anului, pentru anul 2023 au fost aprobate fonduri sub necesarul solicitat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin proiectul de buget pe anul 2023.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net