Cod galben de caniculă în România. Cât va dura și care sunt zonele vizate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod Galben pentru caniculă, care va fi valabilă în perioada de duminică și luni pentru regiunile sudice ale Crișanei, Banatului, Olteniei și pentru cea mai mare parte a Munteniei.

Codul de caniculă va dura două zile / foto: arhiva
Codul de caniculă va dura două zile / foto: arhiva

În aceste zile, se așteaptă ca sudul Crișanei, Banatul, Oltenia și majoritatea zonei Munteniei să experimenteze caniculă severă și disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va ajunge și va depăși pragul critic de 80 de unități, semnalând condiții de căldură extremă și umiditate crescută.

Temperaturile maxime vor varia între 35 și 37 de grade Celsius, cu posibilitatea ca luni să atingă izolat valori de până la 38 de grade Celsius. Nopțile vor fi caracterizate de temperaturi tropicale, cu valori termice în jurul a 20 de grade Celsius.

Valul de căldură va continua să persiste în regiunile sud-vestice și sudice și în zilele următoare, conform informațiilor transmise de ANM.

Prognoză specială pentru București

Vremea în București va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, indicând condiții de căldură extremă.

Duminică, temperatura maximă va fi în jurul valorii de 35 de grade Celsius, iar luni se estimează că aceasta va crește la 36-37 de grade Celsius. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 18 și 20 de grade Celsius. Cerul va fi predominant senin, iar vântul va sufla cu intensitate slabă până la moderată.

Valul de căldură va persista în sud-vest și sud și în zilele următoare

„Și în zilele următoare vom conta pe temperaturi între 35, frecvent, până la 37,38 de grade, și posibil 39 de grade Celsius. Vor mai fi și averse la nivel izolat, în special în zona montană, dar nu excludem ca pe parcursul după-amiezilor să apară averse torențiale de foarte scurtă durată și în zonele sudice și sud-estice.

La munte aerul va fi respirabil, dar și acolo va fi vreme în general frumoasă cu maxime de peste 20, posibil chiar 25 de grade Celsius care reprezintă pragul unei zile de vară.

Așadar urmează o săptămână mai caldă decât obișnuit, așa cum arată și estimările pentru perioada 12 august, până în jurul datei de 9 septembrie, cea mai caldă săptămână din această lună pare să fie săptămâna 12-19 august, având în vedere abaterile termice pozitive cele mai mari și cele mai mari valori de interes fiind în special în partea de sud și sud-vest a țării.

La mare va fi o vreme în general frumoasă, cu valori apropiate de pragul unei zile de vară, peste valoarea de 25 de grade, și până la sfârșitul lunii estimările indică o probabilitate ca în zona litoralului să avem zile frumoase, dar și aici perioade scurte în care aversele să fie nesemnificative, pentru că deficitul de precipitații rămâne de asemenea elementul meteorologic de interes până la finalul lunii august.

Estimările până spre finalul primei decade din luna septembrie păstrează semnalul unor cantități de precipitații deficitare ceea ce va face ca anul agricol 2023 - 2024, care se încheie la 31 august, să se încheie sub incidența fenomenului de secetă extremă și puternică în bună parte din țară și, din păcate, vom vorbi în continuare de secetă, în condițiile în care deficitul de precipitații rămâne de interes”, a declarat Elena Mateescu la Digi24. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Kate (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensie jpg
downing street 10 getty jpg
Factura imensa FOTO Shutterstock
amarillo jpeg
image png
ger romania jpg
flori iarna pixabay jpg
Fostul sat Baia Craiului Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (17) JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net