„Combina înlocuieşte munca a 100 de lucrători”. S-a găsit soluția pentru lipsa muncitorilor

Au găsit soluţia pentru lipsa muncitorilor! Vremurile zilierilor care veneau la cules de struguri vor dispărea în curând. Întrucât găsesc tot mai greu lucrători, fermierii au început să facă împrumuturi bancare şi să cumpere utilaje de recoltat via. Ei spun că investiţia este rentabilă, potrivit adevarul.ro.

Combina de 230.000 de euro,  o soluţie eficientă. Foto: adevarul.ro
Combina de 230.000 de euro, o soluţie eficientă. Foto: adevarul.ro

În ferma de la Crama de sub Tei din Jariştea, fermierul Cătălin Porumb îngrijeşte 130 - 140 de hectare de viţă de vie. El duce astfel mai departe munca tatălui său, unul dintre cei mai mari viticultori din judeţul Vrancea. De la an la an, femierul avea dificultăţi tot mai mari să obţină forţă de muncă la culesul strugurilor. Confruntată cu această problemă spinoasă, familia Porumb a decis să achiziţioneze din Franţa, cu 230.000 de euro, o combină de recoltat struguri. „Acum avem o maşină de cules struguri. Utilajul este foarte eficient, înlocuind munca a 100 de zilieri. Forţa de muncă este tot mai greu de găsit. Cu siguranţă acesta este viitorul: mecanizarea”, spune Cătălin Porumb. 

Lucrătorii,  tot mai greu  de găsit. Foto: adevarul.ro
Lucrătorii, tot mai greu de găsit. Foto: adevarul.ro

Potrivit viticultorilor, aceste combine culeg doar boabele de struguri şi pot lucra non-stop. „Rămâne doar ciorchinele, fără bobiţe pe jos. Producţia de fiecare butuc este recoltată în totalitate. Combina reprezintă o soluţie eficientă pentru cine îşi permite. Chiar dacă utilajul este foarte scump, investiţia este rentabilă”, completează un alt fermier din Vrancea.

O astfel de maşină nu poate fi însă folosită în viile vechi, cum sunt cele de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru (Galaţi). Această vie are o suprafaţă de 300 de hectare. „În fiecare an, culegem cu zilieri, cu oameni din zonă, mai aducem şi din alte judeţe. Anul trecut au venit în jur de 30 - 40 de persoane din Vâlcea şi le-am cazat la fermă”, arată Gabriel Tăbăranu, directorul Staţiunii Viticole. “Vom începe campania de recoltare, cel mai probabil, săptămâna viitoare. Aceste maşini de recoltat sunt foarte bune, am încercat şi noi să închiriem o combină, însă nu a putut culege. Viile noastre sunt vechi, de 35 - 45 de ani, butucii sunt lăsaţi, iar sistemul de susţinere este învechit, aşa că nu pot intra combinele. Cei din Vrancea au făcut reconversie, au plantaţii noi”, adaugă Tăbăranu.

Luna septembrie e luna  culesului. Foto: adevarul.ro
Luna septembrie e luna culesului. Foto: adevarul.ro

Au căutat zilieri pe Facebook

În fiecare an, la începutul campaniei de recoltare a strugurilor, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru se confruntă cu un deficit de forţă de muncă. Localnicii care veneau la cules au îmbătrânit, iar cei cu putere de muncă nu sunt interesaţi. Pentru a culege cele 300 de hectare de vie e nevoie de multă forţă de muncă. Astfel, anul trecut, conducerea staţiunii a lansat un apel pe reţelele sociale. “Problema arzătoare este lipsa culegătorilor. Vă aşteptăm să participaţi în număr cât mai mare pentru a ne ajuta să aducem recolta în cramă“, au postat, pe Facebook, reprezentanţii Staţiunii Viticole. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net