Comoară inestimabilă ignorată de 30 de ani. Un județ foarte sărac din România are resurse unice în Europa

Județul Botoșani este adesea recunoscut ca fiind unul dintre cele mai sărace județe din România. În mod paradoxal, subteranul acestui județ ascunde o adevărată comoară, dar de ani de zile este complet ignorată. Județul Botoșani are rezerve naturale extrem de valoroase cum ar fi cel mai fin nisip din Europa.

Nisipul cuarțos, cel mai fin din Europa

Botoșani are resurse importante de nisip cuarțos, puritatea lui fiind unică în Europa
Botoșani are resurse importante de nisip cuarțos, puritatea lui fiind unică în Europa

Acest nisip, considerat cel mai fin din Europa, a fost exploatat intens în perioada comunistă, alimentând industria sticlei din țară, în special la fabricile din Dorohoi.

„El provine din fundul de nisip al vechii Mări Sarmatice, care acoperea întreaga regiune”, a explicat profesorul Gheorghe Apătăchioaiei proveniența acestei resurse.

Nisipul cuarțos din Hudești conține un procent ridicat de cuarț, de până la 97% după procesare, și este apreciat pentru puritatea sa și pentru cantitatea foarte mică de trioxid de fier, ceea ce îl face ideal pentru fabricarea obiectelor din sticlă de înaltă calitate.

Din păcate, după 1990, industria extracției nisipului cuarțos s-a prăbușit, odată cu închiderea fabricilor de sticlă.

 „Nisipul cuarțos de la Hudești este o adevărată bogăție, dar nimeni nu s-a mai preocupat de el după Revoluție”, a spus și primarul comunei Hudești, Viorel Atomei, potrivit Adevărul.

Rezervele de ghips și bentonită: oportunități ratate

Pe lângă nisipul cuarțos, Botoșaniul dispune și de importante rezerve de ghips și bentonită.

Ghipsul din comuna Păltiniș, aflat pe malurile Prutului, are o puritate excepțională de 98,7% și s-ar putea exploata pentru mai mult de 100 de ani.

În perioada comunistă, se intenționa construirea unei fabrici de procesare a ghipsului la Darabani, însă planurile au fost abandonate după Revoluție.

„Rezerva de ghips este una dintre cele mai pure din Europa”, afirmă Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș, menționând că, deși resursele din Ucraina și Republica Moldova sunt exploatate, în România au fost lăsate de izbeliște, scrie sursa citată.

În comuna Viișoara, rezervele de bentonită, un mineral valoros în industria petrochimică și metalurgică, sunt neexploatate, deși ar putea fi exploatate pentru mai mult de un secol.

Aceste resurse ar putea aduce o contribuție economică semnificativă la dezvoltarea județului.

Apele medicinale și gazul metan: potențial balnear neexplorat

Botoșaniul beneficiază și de ape sulfuroase cu proprietăți terapeutice, descoperite la Hlipiceni și Rădăuți Prut.

Apa sulfuroasă de la Hlipiceni este cunoscută pentru „focul viu”, o reacție naturală la aprinderea ei, demonstrând proprietățile speciale ale apei.

Analizele efectuate de Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie din București au confirmat beneficiile acestei ape, dar până în prezent nu s-au făcut eforturi pentru valorificarea sa în scopuri turistice sau medicale.

Pe lângă aceste resurse, județul Botoșani dispune de rezerve subterane de gaz metan, care rămân neexploatate, ceea ce reflectă lipsa de investiții și interes pentru dezvoltarea resurselor naturale locale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
image
actualitate.net
image
actualitate.net