Concursurile şcolare, jaf la drumul mare
200 de poliţişti au năvălit ieri dimineaţă în 80 de sedii din Capitală şi şapte judeţe. Au căutat dovezi că la concursuri şcolare se încasau bani de la părinţi, dar nu se dădeau chitanţe şi nu se plătea impozit. Prejudiciul a fost estimat la 3,14 milioane de euro.
Poliţiştii au făcut ieri percheziţii în Capitală şi în judeţele Argeş, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău. Au căutat dovezi în şcoli, printre care colegiile naţionale de elită din Bucureşti “Mihai Viteazul”, “Spiru Haret” şi ”Aurel Vlai-cu”, Liceul Teoretic ”Ştefan Odobleja” şi Colegiul Tehnic “Constantin Brâncuşi”, informează Mediafax. Au fost vizate fundaţii, asociaţii şi persoane, printre care revista Arhimede, care organizează concursuri şcolare, şi pe redactorul-şef al acesteia Petruş Alexandrescu.
Potrivit poliţiştilor, organizatori de concursuri şcolare şi-au însuşit fondurile colectate din taxele de participare, nu au plătit impozite şi au înregistrat în contabilitatea fundaţiilor cheltuieli fictive. Prejudiciul produs este estimat la 3,14 milioane de euro. Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din România, este suspectată de evaziune fiscală în mai multe concursuri şcolare, printre care şi concursul Arhimede, informează Mediafax.
Scandalul a luat amploare după ce preşedintele Fundaţiei Evaluare în Educaţie, Ionuţ Dumitru, a fost arestat în luna martie pentru că ar fi luat bani din fondurile adunate la competiţii, peste 7 milioane de lei. De peste 10 ani, elevii participă la diverse concursuri şcolare organizate de asociaţii nonguvernamentale.
Părinţii sunt mulţumiţi că verifică nivelul de pregătire al copiilor şi că aceştia se obişnuiesc cu examenele. În fiecare semestru, se desfăşurau 3-4 concursuri, „Arhimede”, „Euclid”, Cangurul”, „Canguraşul” sau „Evaluare în educaţie”. Cele mai multe aveau loc în weekend, când nu se ţineau cursuri în şcoli. „O probă de concurs costa între 20 şi 25 de lei. Banii se strângeau la şcoală. Ni se spunea că banii sunt pentru profesorii-supraveghetori, care nu ar putea fi plătiţi în alt mod pentru acele ore suplimentare. N-am primit niciodată chitanţă pentru banii ăia”, ne-a spus Maria Neagu, mămica unui elev de clasa a IV-a. Surse informate spun că, pentru supravegherea copiilor, profesorii primeau aproximativ 3 lei pentru fiecare elev, iar cei care le corectau lucrările, maximum 5 lei.
"Fără chitanță pentru bani"
Oana Neacșu, mamă elev clasa a IV-a:
„Din clasa I, băiatul meu a participat la toate concursurile care se organizau în școală. Era o metodă bună de a vedea ce cunoștințe a acumulat copilul și o ocazie pentru el de a se obișnui cu atmosfera și rigorile unui concurs. O probă costa între 20 și 25 de lei. Niciodată n-am primit chitanță.”
Andrei Constantin, tată elev clasa a VI-a:
„Fiul meu a participat la toate concursurile posibile în şcoala primară: Arhimede, Euclid, Năstăsescu. Niciodată nu ni s-a dat chitanţă, era trecut doar numele copilului şi numărul şcolii într-o agendă. Mereu am fost în alte părţi, directorul şcolii lui nefiind de acord să se organizeze concursurile în şcoala lor.”
Romulus Popescu, tată elev clasa I:
“Chiar de la clasa pregătitoare am decis să dau copilul la toate concursurile posibile organizate și recomandate de școală, pe care le credeam agreate de Ministerul Educației. Nu am văzut niciodată chitanță, dar nu mi-a păsat, m-am gândit doar ca micuțul să învețe ce înseamnă competiția. Nimeni nu mi-a spus că nu sunt organizate de minister și că ar fi probleme. Deodată, acum șase luni, mi s-a zis că școala nu mai agreează concursurile respective și, dacă vreau să particip, să intru pe site-urile fiecărui concurs.”