Constantin și Elena 2023. Ce este complet interzis să faci pe 21 mai

În fiecare an, pe data de 21 mai, Biserica Ortodoxă îi celebrează pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. Așadar, ziua de 21 mai reprezintă una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox, dar și un prilej de bucurie pentru sărbătoriții zilei: Elena, Ileana, Lenuţa, Constanţa, Constantina, Leana, Nuţi, Constantin, Costel, Costică, Costin, Costinel, Costi, Costeluş. Iată ce nu trebuie să faci în această zi.

Ce nu se face de Sfinții Constantin și Elena, pe 21 mai
Ce nu se face de Sfinții Constantin și Elena, pe 21 mai

Duminică, pe 21 mai 2023, creștinii ortodocși îi prăzmuiesc pe Sfinții Constantin și Elena, una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox. Sfinții Constantin și Elena sunt slăviți de creștinătate „întocmai ca apostolii“, fiind considerați drept protectori ai credinței creștine. Cunoscută în popor drept Constantinul Puilor sau Constantin Graur, sărbătoarea este marcată de tradiții și obiceiuri. 

Ce nu se face de Sfinții Constantin și Elena

Ziua de 21 mai este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri, transmise din generație în generație. Fiind zi însemnată cu cruce roșie în calendar, unii credincioși respectă cu sfințenie o serie de superstiții. Așadar, ce nu este bine să faci în această zi?

1. Pe 21 mai nu este bine să faci treabă prin curți și gospodări, pentru ca holdele și strugurii să nu fie distruși. 

2. În această zi este interzis să se muncească, iar prin odihna de la muncile câmpului, se crede că recoltele nu vor fi mâncate de păsări.

3. Din popor se mai spune că în ziua de 21 mai, când sunt prăzmuiți Sfinții Constatin și Elena nu este bine să dați păsărilor cerului pâine, pentru că în acest fel se risipește sporului casei. De asemenea, nu trebuie stricat cuibul păsărilor care au pui pentru că în familie vor fi necazuri tot anul.

4. De Sfinții Constantin și Elena nu se spală și nu se lucrează.

5. Din bătrâni se spune că de Sfinții Constantin și Elena nu este bine să divorţezi sau să renunţi la o prietenie pentru că toată viaţa veți avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental.

Cine au fost Constantin și Elena

Constantin cel Mare, zis și Constantin I, s-a născut în orașul Naissus (Nis, Serbia), în jurul anului 274. A rămas cunoscut în istorie datorită măsurilor pe care le-a luat în favoarea bisericii şi a preoţilor în timpul domniei sale. Era venerat ca sfânt în Bisericile Ortodoxe, în Biserica Greco-Catolică, la data de 21 mai, odată cu Sfânta Elena, mama sa, precum și în Bisericile vechi orientale.

Despre mama lui Constantin, împărăteasa Elena, se spune că a făcut mult bine, eliberând sclavi și ajutându-i pe creștinii persecutați. A zidit lăcășuri Sfinte, printre care și Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem și pe cea din Nazaret. Biserica Romano-Catolică o cinstește pe Sfânta Elena pe 18 august. Totodată, Sfânta Elena a ordonat distrugerea statuii Afroditei, înălțată de către Împăratul Adrian pe dealul Golgotei, pentru a masca locul pătimirilor lui Hristos.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!               

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net