Controverse în CSM privind modificarea legii ANI

Ultima actualizare:

    O modificare a legii ANI provoacă dispute în cadrul CSMfoto: Click!
O modificare a legii ANI provoacă dispute în cadrul CSMfoto: Click!

Suspiciuni legate de propunerea de modificare a legii ANI, agreată în Comisia de Specialitate, care se pare că nu ar fi aceeași cu cea care s-a trimis Senatului, au apărut printre membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Aceştia au cerut Liei Savonea, aleasă de la finele anului trecut preşedintele intituţiei, să prezinte documentul prin care se propune modificarea legii de funcţionare a Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI).

CSM a transmis un comunicat de presă în care prezintă corespondența cu mai multe instanțe și parchete privind modificarea legii ANI, însă fără a prezenta proiectul transmis Senatului. Șefa CSM spune, în comunicatul menționat, că de fapt este vorba despre dezinformare, însă mai mulți magistrați se delimitează de această reacție. Unii dintre judecătorii și procurorii din Consiliu Superior al Magistraturii susțin că nu au văzut nici până acum propunerea legislativă care a ajuns la Senat.

“După comunicatul de ieri al CSM, care nu a fost aprobat de noi, am început să facem mici investigații, să vedem dacă ce s-a trimis la colegi este ceea ce trebuie, pentru că se pare că nu s-a trimis toată formă. La colegi cred că s-au trimis propunerile inițiale formulate de judecătoarea Simona Marcu. (...) Am cerut copii după documentele respective să vedem dacă ce scrie în comunicat, cu care noi nu am fost de acord, e real sau nu”, susţin surse din CSM.

Care sunt modificările legii ANI care i-au "inflamat" pe membrii CSM

Una dintre modificările controversate ale Legii incompatibilităților care apare în proiectul transmis Senatului este cea privind regimul separației bunurilor. Astfel, articolul 14, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:

"Dacă persoana a cărei avere este evaluată este căsătorită ori dacă are copii în întreţinere, evaluarea se va extinde şi asupra averii soţului/soţiei, în situaţia în care nu s-a optat pentru regimul matrimonial al separaţiei de bunuri şi, după caz, asupra averii copiilor aflaţi în întreţinere.”

Propunerea nu s-a regăsit în proiectul inițial transmis instanțelor și parchetelor, însă există în cel final, trimis Comisiei Juridice a Senatului. 

Legea spune că regimul separației de bunuri este un regim matrimonial ce permite fiecăruia dintre cei doi soți să fie proprietar exclusiv al bunurilor dobândite înainte de căsătorie, dar și al celor dobândite în nume propriu pe parcursul mariajului.

Averea președintelui CSM este verificată de ANI, după ce instituția a fost sesizată de o persoană fizică. În forma actuală, legea ANI nu vorbește despre vreo excepție privind separarea de bunuri între soți.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net