Copiii cu rujeolă, frecaţi cu ţuică

Ultima actualizare:

    Hainele roşii,  “remediu”  pentru boală
Hainele roşii, “remediu” pentru boală

Secolul XXI? Mai degrabă Evul Mediu! În România anului 2018, rujeola, o boală contagioasă şi virală, de multe ori mortală, e combătută, la ţară, cu leacuri băbeşti. Nu de multe ori, copilaşii care ar trebui duşi de urgenţă la medic sunt frecaţi cu ţuică şi sunt îmbrăcaţi în roşu, iar în casă nu se face curăţenie timp de nouă zile.

Atenţie la pericolul reprezentat de leacurile băbeşti! Un doctor epidemiolog implicat în campaniile de vaccinare dezvăluie că, pentru combaterea rujeolei, în România rurală se folosesc încă ritualuri şi metode care ţin de Evul Mediu. Medicul Irina Alecu, de la Direcţia de Sănătate Publică Botoşani, a descoperit, în timpul campaniilor de vaccinare la sate, că frecţia cu ţuică şi zeama de varză ţin locul vaccinului şi al antitermicelor prescrise de doctor. Totodată, ritualurile de combatere a bolii sunt folosite pe scară largă, mai ales în familiile sărace şi cu educaţie precară.   

Rujeola, o boală de care populaţia se poate proteja uşor prin intermediul vaccinării, face ravagii în România. Până în prezent, sunt aproape 13.000 de cazuri de îmbolnăvire. Nu mai puţin de 52 de pacienţi, majoritatea bebeluşi, au murit din cauza acestei boli, care se manifestă  cu febră mare şi complicaţii grave. Irina Alecu a constatat că remediile populare contra rujeolei sunt foarte periculoase. 

„Am întâlnit, discutând cu părinţi de la sate, abordările tradiţionale ale rujeolei. Mulţi o cunosc drept «boala corilor» şi, din ce spuneau, îi îmbracă pe copii în roşu, îi freacă cu ţuică şi îi ţin la cald“, explică medicul Alecu. „Am întâlnit atitudini de genul: «Şi ce dacă face “cori”, e o boală uşoară». Realitatea îi contrazice însă”, adaugă doctoriţa. 

Rujeola reprezintă  o afecţiune  periculoasă
Rujeola reprezintă o afecţiune periculoasă

Tanti Maria, o femeie de 70 de ani din satul Costeşti, povesteşte pentru adevarul.ro cum se procedează pentru combaterea rujeolei: „Se dă copilului moare de curechi (n.r. – zeamă de varză) şi la burtă un batic roşu. De ce? Pentru că roşul trage durerea de la copil“. Metodele diferă de la un sat la altul. „La copil se dă chişleac (n.r. - lapte acru) când are temperatură. Apoi frecăm încet cu apă cu oţet, ca să scadă temperatura“, spune o femeie dintr-un sat vecin. Nu lipsesc, de asemenea, rochiţele, batistele sau baticele roşii legate la mână, la capul sau la burta copilului. Bătrânele ştiu că boala durează nouă zile, astfel că, potrivit superstiţiei, în acest interval nu se face curat în casă. În schimb, sătenii mai educaţi şi cei care au muncit în străinătate îşi vaccinează copiii, fapt confirmat de statisticile medicale. 

simeon stalpnicul png

«Folosirea ţuicii irită pielea»

Epidemiologul Irina Alecu avertizează: „În starea în care copilul are erupţie, are febră, respiră greu, folosirea ţuicii irită şi mai tare pielea, întrucât există riscul suprainfecţiei. Totodată, apare riscul de a creşte şi mai mult febra prin aceste frecţii cu alcool. Rujeola oricum afectează pulmonar copilul, iar aburii de alcool inhalaţi pot duce la o înrăutăţire a stării“.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Principesa Elena la Dusseldorf oct 2024   Casa Majestatii Sale (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
WiFi4EU General fb tw 002 1024x576 1 jpg
masini politie facebook jpg
bath 3084156 1280 jpg
Carne porc   Musca Arad (8) jpg
nichita stanescu jpg
ciuperci noua zeelanda jpeg
ceausescu nixon 1970 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net