Coșmar pentru bucureșteni. Se anunță o grevă generală la metrou. Când ar avea loc

Capitala României se confruntă cu o situație tensionată în urma expirării Contractului Colectiv de Muncă de la Metrorex pe 1 octombrie. Negocierile pentru un nou acord au eșuat repetat, iar liderul de sindicat de la Metrorex, Marian Artimon, a anunțat că o grevă generală este pe cale să devină o realitate, dacă nu se ajunge la un consens în următoarele două săptămâni.

Metrou. Foto: arhiva.
Metrou. Foto: arhiva.

Greva generală, o amenințare reală

Sindicaliștii au avertizat că, dacă negocierile nu progresează, se vor organiza proteste care ar putea culmina cu o grevă generală. „Am trimis o adresă către Metrorex încă din 31 iulie pentru a demara negocierile, dar conducerea nu a găsit timp să răspundă”, a declarat Artimon. Acesta a subliniat că, din cauza întârzierilor, s-au pierdut 35 de zile care ar fi putut fi utilizate pentru discuții.

Conform liderului sindical, dacă nu se ajunge la o înțelegere, greva ar putea include pichetări și mitinguri, urmate de o grevă de avertisment. În această situație, se preconizează că activitatea metroului s-ar putea restricționa semnificativ, funcționând între orele 04:00 și 16:00.

Ce vor sindicaliștii să obțină

Printre principalele revendicări ale sindicaliștilor se numără:

- Angajații solicită îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește mediul de lucru, inclusiv echipamente mai bune și condiții de siguranță.

- Este necesară o alocare mai bună a resurselor financiare pentru a asigura funcționarea optimă a sistemului de metrou.

- Sindicaliștii subliniază necesitatea de a completa echipele cu noi angajați pentru a reduce suprasolicitarea personalului existent.

- Este esențial ca angajații să beneficieze de asigurări care să le protejeze sănătatea și securitatea în muncă.

Dacă greva generală va fi declanșată, impactul asupra traficului din Capitală va fi semnificativ. Metroul, ca principal mijloc de transport în comun, este utilizat zilnic de mii de bucureșteni, iar o întrerupere a activității ar putea crea haos în oraș.

Marian Artimon a subliniat că ultima grevă la metrou a avut loc în 2009, iar ceea ce s-a întâmplat în 2021 a fost considerat o „întrerupere voluntară a lucrului”, fiind tratat diferit de sindicat. De data aceasta, sindicaliștii sunt hotărâți să nu mai renunțe și să lupte pentru drepturile angajaților.

Tensiunile dintre conducerea Metrorex și sindicaliști devin din ce în ce mai acute, iar amenințarea unei greve generale este tot mai palpabilă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William la BAFTA, Getty Images (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
armata romana foto mapn jpg
carte pixabay jpg
moneda noua1 jpg
dodo munteanu instagram jpg
image png
halloween colaj pixabay jpg
turisti venetia jpg
15 special cuplu pajiste iarba fericire zambet iubire romantic shutterstock 3389285 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net