Coşmarul verii 2016: secetă şi ţânţari ucigaşi

Ultima actualizare:

    Virusul ar putea slăbi la vară
Virusul ar putea slăbi la vară

Mult-aşteptata vară se anunţă una „complicată”. Ministrul mediului tocmai a anunţat că se prognozează cele mai fierbinţi zile de până acum. Pe de altă parte, perioadele de caniculă, presărate cu ploi, fie ele şi scurte, vor duce la înmulţirea ţânţarilor care au devenit transmiţători de boli grave.

Am avut o iarnă blândă, cu temperaturi ridicate, mai ales în februarie, fapt care confirmă teoria potrivit căreia clima se încălzeşte de la un an la altul. De altfel, un raport făcut la nivel mondial arată că temperatura va fi cu 0,84 grade Celsius mai mare decât media din perioada 1961-1990. În plus, anul trecut, specialiştii britanici ne avertizau într-un raport despre mediu că, în 2015, am avut cea mai caldă vară din ultimii 136 de ani, adică de când se fac astfel de măsurători.

Recoltele vor avea de suferit din cauza lipsei ploilor
Recoltele vor avea de suferit din cauza lipsei ploilor

A fost secetă mare, iar maximele au depăşit frecvent 40 de grade Celsius.

Acum, aflăm că vara trecută va fi egalată sau chiar depăşită de vara acestui an. A  spus-o chiar ministrul mediului, Cristiana Paşca Palmer, luni seară, la TVR 1. „Fenomenele extreme vor deveni o constantă. Anul 2015 a fost cel mai cald, iar previziunea este că 2016 va fi cel puţin la fel, dacă nu şi mai şi. Se previzionează o vară extrem de secetoasă”, a declarat ministrul.

În afară de temperaturile insuportabile şi de secetă, în sezonul care urmează, vom avea de furcă şi cu ţânţarii, întrucât, după zilele caniculare, ploile vor duce la înmulţirea acestora. Problema e că ţânţarul-tigru, cel care e responsabil de transmiterea virusului Zika, a fost descoperit şi la noi. Aşa că vom avea o grijă în plus.

simeon stalpnicul png

Zika face ravagii în America Latină

Virusul Zika, transmis de țânțarul-tigru, se răspândește în prezent în 39 de țări și teritorii din America de Sud, Centrală și Caraibe. Mai mulţi experţi cred că Zika este responsabil pentru o creştere a numărului de copii născuţi cu capul anormal de mic, malformaţie cunoscută sub numele de microcefalie. Virusul poate fi transmis de la mamă la copil prin placentă.

Au fost, însă, confirmate şi cazuri de transmitere pe cale sexuală, dar şi prin transfuzii de sânge. Simptomele date de Zika sunt de obicei uşoare şi durează între două şi şapte zile: creşterea temperaturii, dureri articulare şi umflarea acestora la mâini şi picioare. Perioada de incubaţie este între trei şi 12 zile. 

simeon stalpnicul png
image
image
image
image
image
image
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net