„Coșul supraviețuirii” se ieftinește de la 1 august. Care sunt produsele alese de guvern
14 alimente vor fi mai ieftine de la 1 august iar printre acestea se regăsesc pâinea, ouăle sau laptele de vacă. Nu este o minune, intră în vigoare efectiv „Ordonanța privind plafonarea prețului la alimentele de bază” supranumit popular „coșul supraviețuirii”. Reducerea de preț se va face prin plafonarea adaosului pentru procesatori, distribuitori și retaileri, însă nu și pentru producători.
Potrivit deciziei Guvernului Ciolacu, se limitează adaosurile comerciale practicate asupra celor 14 produse pentru o perioadă de 90 de zile. După trei luni se va face o analiză a măsurii și dacă efectele vor fi pozitive va fi luată în calcul varianta de prelungire a deciziei.
Lista de produse agricole și alimentare supuse ieftinirii
1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
6. Mălai 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
8. Ulei de floarea-soarelui 1L
9. Carne proaspătă pui (carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard)
10. Carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc)
11. Legume proaspete vrac (legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia)
12. Fructe proaspete vrac (fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă)
13. Cartofi proaspeți albi vrac
14. Zahăr alb tos 1 Kg
Cum va fi aplicată ieftinirea prețurilor
a) cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maximum 20%, față de costul de producție al produsului
b) cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție
c) cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție. Cash and carry este un sistem de magazine similar depozitelor engros cu o gamă minimă de servicii oferite.
Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute în anexa la prezenta ordonanță de urgență.
Măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor se aplică tuturor persoanelor juridice înregistrate în România, indiferent de forma de organizare, pe întreg lanțul de producţie, import, comerț intracomunitar, distribuţie şi vânzare cu amănuntul.
Operatorii economici care nu respectă prevederile riscă amenzi cuprinse între 100.000 lei și 2.000.000 lei.