Credincioşii ortodocşi în Săptămâna Deniilor
În acest răstimp, împodobit cu momente de meditaţie, în aşteptarea Învierii, rememorăm evenimentele premergătoare suferinţelor Mântuitorului nostru. De aceea, Biserica ne aduce aminte, zi de zi, momentele tensionate din viaţa lui Iisus, înainte de răstignirea Sa pe cruce: Cina cea de taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi vânzarea Lui de Apostolul Iuda. „Săptămâna Pătimirilor se mai numeşte Săptămâna Mare pentru că în acest interval fiecare credincios poate să-şi recapituleze momentele esenţiale din viaţă, să urmărească cu mai multă atenţie rânduiala Postului şi să participe la slujbele povăţuitoare orânduite în mod special în săptămâna Deniilor. În acest mod, fiecare credincios îşi aduce prinosul de iubire şi de recunoştinţă faţă de momentele sublime din ultimele zile de viaţă pământeană ale Mântuitorului Iisus, care pentru noi şi pentru a noastră mântuire s-a răstignit în vremea lui Ponţiu Pilat, a pătimit şi a fost îngropat. După a treia zi, a urmat Învierea Sa, propovăduită de Sfintele Scripturi şi prăznuită de noi credincioşii la Sărbătoarea Sfintelor Paşti”, ne spune părintele Valentin Fotescu, doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti.
După ce Iosif a coborât trupul Mântuitorului de pe cruce, l-a pus într-un mormânt nou, aşezând o piatră foarte mare la intrare. În acest timp, iudeii l-au căutat pe Pilat şi i-au spus: “Ne-am adus aminte că Înşelătorul acela a spus pe când trăia, că după trei zile se va scula. Ni se pare că este bine, să porunceşti să se întărească paza la mormânt”. Pilat le-a îngăduit acest lucru: “Aveţi strajă, mergeţi şi întăriţi cum ştiţi. Iar ei au întărit mormântul cu strajă şi l-au pecetluit cu piatră.
După ce a trecut Sâmbăta, când se lumina de ziuă, a venit Maria Magdalena şi cealaltă Marie ca să vadă mormântul. Atunci s-a făcut cutremur mare, că îngerul Domnului coborând din cer, a venit şi a prăvălit piatra şi şedea deasupra acesteia. Ele s-au apropiat de mormânt, iar îngerul le-a spus:”Nu vă temeţi , că ştiu că pe Iisus cel răstignit îl căutaţi. Nu este, că s-a sculat precum a zis; veniţi să vedeţi locul unde a zăcut. Şi degrabă mergeţi şi spuneţi ucenicilor Lui că s-a sculat din morţi”. Dar când ele mergeau să vestească acest lucru, Iisus le-a întâmpinat şi le-a spus: “Nu vă temeţi, vestiţi fraţilor mei să meargă în Galileea şi acolo mă vor vedea.” Bucuroase şi emoţionate, cele două femei au plecat să ducă mesajul.
Vestea Învierii lui Iisus s-a răspândit destul de repede; Pilat, cel vinovat de moartea lui Iisus s-a închis în casă, iar Caiafa încerca să stabilească ordinea în rândul celor şocaţi de vestea Învierii. Referindu-se la momentele tensionate, legate de vestea Învierii lui Hristos, părintele Valentin Fotescu, doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă ne-a spus: “Soldaţii se temeau că vor fi acuzaţi că au adormit şi trupul lui Iisus a fost furat. Atunci, căpeteniile preoţilor şi arhiereii au întocmit un raport şi, după multe bâşbâieli, le-au promis soldaţilor sume mari de bani, pentru a mărturisi că :“Ucenicii Lui au venit noaptea, pe cînd noi dormeam, şi L-au furat”. Căpeteniile preoţilor i-au mituit pe soldaţi şi au câştigat, în acelaşi timp, şi tăcerea lui Pilat”.