credit franci elveţieni
Persoanele care au contractat credite în franci elveţieni se află acum în imposibilitate de plată, din cauza deprecierii monedei naţionale faţă de franc. Băncile care au dat astfel de credite vin şi cu soluţii. Specialiştii conso.ro ne spun ce măsuri au luat pentru ca tu să-ţi poţi plăti ratele în continuare!
Dacă nu poţi să-ţi mai achiţi ratele, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să anunţi banca şi să iei în considerare ofertele cu care vine în ajutorul tău. Băncile sunt dispuse, în această perioadă, să reducă dobânda creditelor, să facă restructurarea, conversia lor sau prelungirea perioadei de creditare.
- OTP Bank reduce dobânda cu 1,5% pentru 3 luni - Începând din 16 ianuarie, în urma unei analize ce vizează istoricul clientului şi condiţiile actuale ale acestuia, clienţii vor beneficia de o reducere temporară cu până la 1,5 puncte procentuale a marjei ratei de dobândă la creditele în franci elveţieni cu dobândă variabilă, pentru o perioadă de trei luni. „Eforturile noastre se îndreaptă către protecţia clienţilor faţă de consecinţele unui mediu economic volatil. Vom analiza evoluţia pieţei şi vom adopta măsuri suplimentare, în cazul în care va fi necesar”, a declarat László Diósi, CEO OTP Bank România.
- Banca Românească reduce temporar dobânda cu 0,8% pentru clienţii cu credite în franci elveţieni prin aplicarea indicelui LIBOR de la data de 26 ianuarie 2015. Această reducere se va aplica până la următoarea dată de actualizare a dobânzilor pe baza indicelui LIBOR, conform condiţiilor contractuale.
- Bancpost scade dobânda cu 0,8% până la următorul termen de revizuire pentru clienţii persoane fizice care au contractat credite în franci elveţieni cu dobândă variabilă, începând din data de 29 ianuarie 2015 şi până la următorul termen de revizuire a dobânzii, conform clauzelor contractuale. Banca îşi sprijină clienţii care întâmpină dificultăţi la plata ratelor prin soluţii individuale. „Vom continua să oferim şi soluţii pe termen lung, bazate pe opţiunile şi nevoile fiecărui client. Aceste soluţii au început să fie oferite de bancă încă din anul 2009, iar în prezent includ restructurarea, conversia de monedă şi prelungirea perioadei de creditare”, au anunţat reprezentanţii băncii.
- La Piraeus Bank ratele lunare vor rămâne la nivelul din decembrie 2014 -Piraeus Bank informează că va oferi soluţii individuale clienţilor afectaţi de aprecierea puternică a monedei elveţiene. Astfel, banca a decis ca ratele lunare aferente creditelor în franci elveţieni să rămână la un nivel apropiat celui din decembrie 2014. Piraeus Bank va pune, aşadar, la dispoziţia clienţilor soluţii individuale care, împreună cu ajustarea valorii indicelui LIBOR şi cu avantajele fiscale asigurate de reglementările în vigoare, să tempereze efectele creşterii cursului leu/franc.
Raiffeisen Bank reduce dobânda cu 0,5%
Raiffeisen Bank reduce dobânda pentru clienţii care au credite în franci elveţieni, aplicând scăderea anunţată de Banca Centrală a Elveţiei, de 0,5% cu 5 luni înainte de termenul contractual, care era la sfârşitul lunii iunie 2015. „Este încă o modalitate a noastră de a susţine clienţii în această perioadă dificilă. Cea mai eficientă modalitate de a sprijini clienţii care au dificultăţi de plată a ratelor rămâne însă restructurarea creditului, pe care o oferim, de la caz la caz, încă din 2009”, a spus Vladimir Kalinov, Vicepreşedinte Retail Banking, Reiffeisen Bank.
Banca recomandă restructurarea creditelor
Clienţii cu credite în CHF, dar şi în euro pot merge în orice agenţie bancară să solicite, prin completarea unei cereri, conversia în lei sau euro în cazul francilor elveţieni. Dacă ai un credit ipotecar în CHF şi vrei conversia în euro sau lei, vei primi preţul în euro sau lei de azi al unui credit ipotecar pentru clienţii de casă (cel mai avantajos). Cei cu dificultăţi de plată trebuie să vină la bancă, unde li se pot oferi mai multe posibilităţi de restructurare a creditului, inclusiv conversia acestuia în lei sau euro cu un discount. Raiffeisen Bank are 8.800 de clienţi cu credite în franci elveţieni şi aproximativ 55% din acest portofoliu au fost restructurate începând cu anul 2009 până în prezent”.