Creditele în lei, tot mai scumpe

Ultima actualizare:

    BNR pune frână creditării
BNR pune frână creditării

Început de an dramatic pentru românii care au credite la bănci. Pentru cei cu rate în euro, moneda europeană creşte de la o zi la alta, iar pentru cei cu împrumuturi în lei, cresc dobânzile. Ieri, euro a fost cotat la 4,6348 lei, iar Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis majorarea de la 1,75% la 2% pe an a dobânzii de politică monetară.

Decizia de ieri a BNR era aşteptată încă din toamna anului trecut, când guvernatorul Mugur Isărescu a tras un semnal de alarmă. Creditarea a luat un avans prea mare şi trebuie pusă frână. 

Ceea ce a şi făcut în şedinţa de ieri prin majorarea de la 1,75% la 2% pe an a dobânzii de politică monetară. Rata dobânzii de referinţă este rata medie a dobânzii la care Banca Naţională a României atrage depozite de pe piaţa interbancară în cursul unei luni. 

Dacă dobânda de politică monetară este mică şi inflaţia mare, populaţia poate accesa credite relativ uşor. În aceste condiţii sunt stimulate consumul şi investiţiile, pentru că banii sunt ieftini, dobânda fiind mică şi trebuie cheltuiţi repede pentru a nu-şi pierde valoarea. Când rata dobânzii de politică monetară creşte, scade oferta de bani, politica monetară e considerată restrictivă, accesul la credite este îngreunat datori-tă majorării ratelor, consumul populaţiei şi al întreprinde-ri-lor scade, ceea ce duce la temperarea creşterii economice. Specialiştii sunt de părere că acesta este doar începutul. 

“Cred că în februarie sau martie va mai urma o astfel de decizie. E normal să se întâmple asta, deoarece inflaţia e în creştere, peste ţintă. E un instrument de stabilizare a in-flaţiei. Sunt mai multe ca-nale. Însă acesta e cel ales de BNR”, a explicat Horia Braun, economistul-şef al BCR. Ca să compenseze puţin măsura luată ieri, tot ieri, indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la nivelul de 2%, cel mai mic din 14 noiembrie 2017.

„Pentru finele lui 2018, ROBOR la 3 luni l-aş vedea undeva în intervalul 2,7%-3%, în linie cu ciclul anticipat de întărire a politicii monetare”, estimează Horia Braun, economistul-şef al BCR pentru capital.ro. 

Sunt şi voci mai pesimiste, cum este cea a senatorului PNL Florin Câţu, care se aşteaptă ca dobânda ROBOR să ajungă la minim 4%, chiar din primul trimestu din 2018.

Revista Capital a calculat impactul unei dublări a dobânzii interbancare, faţă de nivelul actual, şi a constatat un plus la rată de 350 de lei, în acest scenariu. 

Calculele sunt valabile pentru debitorii aflaţi în prima etapă de plată a împrumutului, când dobânda cântăreşte mai mult în rata lunară, şi se aplică tuturor beneficiarilor de Prima Casă, deoarece creditele lor în lei au o vechime de numai patru ani. 

Fluctuaţia puternică a acestui indicator, din semestrul al doilea al anului trecut, a cauzat deja creşterea -ratelor lunare cu peste 100 de lei pentru cei aproximativ 200.000 de români care beneficiază în prezent de credite Prima Casă. Viitorul acestora este în continuare incert. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
Sofia jpg
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
image
actualitate.net
image
actualitate.net